Kulturkonsumtion mars

En samling av en del av det jag läst, sett och gjort under mars.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Moose heads on the table – Karin Tenelius, Lisa Gill (C-)
Halvtradig genomgång av författarnas erfarenheter med att delegera ledarskap och ansvar till medarbetarna i organisationer. Bygger på Fredrik Laloux teorier om teal organisationer, men känns mest som en reklambok för författarnas konsultbyrå.

Elias Portolu – Grazia Deledda (B)
Om livet som man på lantliga Sardinien, där huvudkaraktären efter att ha suttit i fängelse några år kommer hem och omedelbart förälskar sig i sin storebrors fästmö. Att hålla sig borta blir en kamp som han inte vinner. Översättningen känns som att den inte riktigt lyckas förmedla originalets känsla, men tillräckligt mycket skiner igenom för att den ska vara vacker och underhållande.

Pygmalion – George Bernard Shaw (A-)
Smart modernisering av den ursprungliga Pygmalionberättelsen, jag förstår att den ses som en klassiker, Shaw blev så framgångsrik och ansedd som han blev.

Bönderna: Hösten – Władisław Reymont (B)
Ett långsamt utforskande av relationer och livet på landsbygden i Polen. Känns som den polska motsvarigheten till Kristin Lavransdatter eller Utvandrarna; ett nationalepos.

When you are old – W. B. Yeats (B+)
En samling av Yeats fram tills han fick Nobelpriset 1923. Jag njuter av rimmen och rytmen i dikterna, utan att bli ivägsvept på mentala äventyr eller upptäckter.

Mors rival – Jacinto Benavente (B)
Freudianskt kärleksdrama som börjar som ett mordmysterie och slutar på ett sätt som lämnat mig mållös och undrande vad jag precis upplevt om jag sett den i teatersalongen.

De skapade intressena – Jacinto Benavente (A)
Benavente imponerar stort med sin psykologiska människoförståelse och smarta skapande av intriger. Här kring hur sunk cost leder till att man bedrar sig själv såväl som andra.

Änglarnas uppror – Anatole France (A)
Det finns många anledningar att inte tro på gud som en allsmäktig och god gud. Det har änglarna upptäckt, och faller av olika anledningar och funderar över om det är värt att göra revolt och försöka störta den despotiska demiurgen. Underhållande och smart satir, där France uppenbart har god koll på sina religiösa skrifter.

Autisterna: om kvinnor på spektrat – Clara Törnvall (B)
Behagligt och insiktsfullt kring den dåliga förståelsen av hur autism tar sig uttryck hos kvinnor, i nutid såväl som historiskt. Författaren fick själv sin diagnos först i fyrtioårsåldern.

Markens gröda – Knut Hamsun (B)
Norsk nationalberättare i samma anda som Sigrid Undset. Bönder. Jordbruk. Relationer. Väldigt mycket samma nybyggaranda som Vilhelm Moberg, men Utvandrarna är bättre för att man vecklas djupare in i berättelsen och den får det utrymme ett liv behöver.

Sett

The weekend away (D)
Riktigt usel thriller med svag story och dåliga skådespelare.

The King’s Man (D)
Förvånansvärt dålig och långt ifrån humorn i de tidigare filmerna i serien.

The Batman (C-)
Mörk utan att ge någon kontrast som ger mersmak. Bra skådespelarinsats från Robert Pattinson, men det är också det enda positiva jag har att säga om den. Delvis säkert för att jag inte är ett fan av Batman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s