Kulturkonsumtion februari

En samling av en del av det jag läst, sett och gjort under februari.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Sophia, der Tod und ich – Thees Uhlmann (B+)
Underhållande med mängder av små underfundigheter kring livet och döden. Ljudboksversionen där Thees själv läser in boken förhöjer allting ett snäpp till.

Dolda gudar – Nils Håkanson (B)
Fascinerande om översättningens utveckling genom den svenska historien, utmaningarna med arbetet och hur den översatta litteraturen egentligen måste räknas till den svenska litteraturkanon.

Modern monopolies – Alex Moazed, Nicholas Johnson (B)
Användbar genomgång av vad det innebär att vara ett plattformsföretag, med nyttiga tankegångar, avgränsanden och fokus för Meela.

Fun home – Alison Bechdel (A)
Vacker grafisk novell kring att växa upp med en far som förnekade sin homosexualitet, och utmaningen i att få uttrycka sin egen person.

Känslofällan – Siri Helle (B)
Enkel genomgång av grundläggande psykologiska utmaningar och hur man kan hantera dem. Kunskap som hade varit nyttig för alla att ha.

Rättshaveristiskt beteende – Jakob Carlander, Andreas Wedeen (B)
Boken som är precis vad den utger sig för att vara. Bra stöd och hjälp för personer utan utbildning i mellanmänskligt bemötande som utsätts för rättshaveristiskt beteende i sina tjänster.

Kransen – Sigrid Undset (B)
Norges nationalepos känns som ett nationalepos. Engagerande språk och fint illustrerat av mänskliga dilemman mellan känslor och förnuft.

Was man von hier aus sehen kann – Mariana Leky (A-)
Roligt och vackert meditativt om invånarna i en by och hur de hanterar livet. Uppläsningen av Sandra Hüller är underbar i sin lågmälda sensualitet.

Sett

Sing 2 (B)
Underhållande på precis det förväntade sättet. Än bättre än ettan.

Raya and the last dragon (C)
Fina miljöer, men lite förutsägbar och tråkig handling.

Spider Man: No way home (A-)
Fantastiskt sammelsurium av spidermanfilmernas historia. Smart och överraskande, tillåter sig själv att stanna upp i känslor, stillhet och fantastiska skådespelarprestationer. Så här vill jag att superhjältefilmer ska vara.

Hillsong: Gud blir viral (B-)
Hade högre förhoppningar om att dokumentären skulle fokusera på vad det är som gjort att Hillsong blivit så oerhört framgångsrikt, istället för på de brister som finns och funnits historiskt.

På spåret, 2021-2022 (A)
Alltid fantastiskt, i år än mer så när komikerna var bäst och finalen bestod av Ina Lundgren & Hanna Hellqvist mot Jonatan Unge & Cecilia Düringer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s