Kulturkonsumtion augusti

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under augusti.


Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Main street – Sinclair Lewis (B-)
Idealistisk ung kvinna får stånga huvudet blodigt mot en småstad hon vill ändra, tills hon i slutet inser att även en småstad innehåller långt större komplexitet än vad hon föreställt sig. Otroligt underhållande med alla lantissvenskar som finns i och kring staden!

De kommer drunkna i sina mödrars tårar – Johannes Anyuru (B-)
Okej intressant om vad som kan hända i ett land om rädslan får styra och skapa för mycket vi vs. ni. Inläsningen av författaren själv är dock undermålig, och gör det svårt att hänga med.

Architect or bee – Mike Cooley (B-)
Ett manifest kring hur teknikens begränsningar inte får styra människan. Människan är så ofantligt mycket komplexare, att algoritmernas ramar hindrar oss från att leva ett fullständigt liv, om vi låter de styra tempot och målen. Fascinerande förutseende syn på världen, som skrevs redan 1981. Exemplet med “The Lucas plan” och hur de som arbetar med någonting har lätt att generera idéer på ett sätt som inte går uppifrån, är fascinerande och tänkvärt.

De polyglotta älskarna – Lina Wolff (C)
För mycket Houllebecq-pastisch för att jag skulle gilla det. Det är skickligt gjort, men det gör det inte intressant. En recension i DN lyfter upp karaktärernas mångdimensionalitet, men jag skulle säga precis tvärtom, att de är väldigt tvådimensionella.

Aednan – Linnea Axelsson (B)
Fint, men inte bra inläst av författarinnan. Generationer av samer, deras kamp och hur illa de behandlats.

The gardener and the carpenter – Alison Gopnik (B)
Barn behöver utrymme för att växa och bli sig själva, de mänskliga sinnena och hjärnan är för komplexa för att vi ska kunna designa vilka varelser barn ska bli, de uppfattar för mycket och skapar sin egen bild av världen. Trevlig genomgång och beskrivning av barns fungerande, med flera wow-ögonblick!

Allt jag inte minns – Jonas Hassen Khemiri (A)
En sammanblandning av perspektiv som gör det omöjligt att veta vad som är helt sant i berättelsen, precis som det är när en sann historia upplevs av flera personer med olika perspektiv och motivation. Kan känna igen mig i hur personen det kretsar kring är ute efter att skapa minnen. Riktigt bra, välförtjänt Augustpris. Även inläsningen av författarens bror Hamadi Khemiri är föredömlig.

Century rain – Alastair Reynolds (A-)
Snygg och smart noir-sci-fi-deckare. Spännande med kontrafaktisk jord. Ibland agerade karaktärerna på information och kunskap de inte borde ha.

“Det står ett rum här och väntar på dig”: Berättelsen om Raoul Wallenberg – Ingrid Carlberg (B)
Välskriven biografi med stort källmaterial inklusive författarens personliga möten med efterlevande och platser. Ingenting som verkligen resonerat med mig, utan det hålls på en övergripande intellektuellt intressant nivå.

Dragon poor – Geulump (글럼프) (B)
Standard isekai fantasy. Trevligt och underhållande med en person som får klassen “Dragon rider” i en värld där ingen tror det finns drakar.

The teachings of Don Juan – Carlos Castaneda (B)
Pappa menar att Don Juan måste ha funnits, Wikipedia håller inte med. Jag är benägen att hålla med pappa, speciellt efter att ha kollat in Carlos Castanedas skrivande som är uppsatsen (finns med i slutet av boken), där han verkligen fokuserar på andra saker än det spirituellt visa som faktiskt finns med hela tiden.

Sett

Never have I ever, säsong 1 och 2 (B)
Snyggt och engagerande om tonåringar med sina vanliga bekymmer kring kärlek och vänskap.

Taskmaster, säsong 1 och 2 (A-)
Har inte förändrats mycket från tidiga säsonger. Jag blir mer och mer lockad att testa alla utmaningar.

Jag är Ingrid (B)
Hade ingen större kunskap om Ingrid Bergman innan, har aldrig sett en film, och kan inte säga att jag är så mycket mer sugen att se en efter filmen. Högpresterande självständig kvinna i en tid när det var svårt, vilket gör att samhället upprörs och barnen får lida.

Who the fuck is Bobby? (B)
Fin påminnelse om att människor – i det här fallet kändisfrisören Bobby Oduncu – har en komplexare historia än deras yttre och nyhetsrubriker ofta ger sken av.

Jodorowsky’s Dune (A)
Jodorowsky är galen och charmig, en underbar historieberättare som förståeligt har svept med många i sin väg. Häftigt att höra om ett drömprojekt, som inte blir av men skapat vågor som format filmhistorien. Hade velat se filmen!

How to sell drugs online (fast), säsong 3 (A)
Leken med den fjärde väggen och humorn som genomströmmar serien är underbar. Dessutom snyggt och med riktigt bra skådespeleri.

Lost in La Mancha (B)
När allt går fel är en filminspelning en riktig mardröm. Påminner om ett festivalarrangemang.

The sisterhood of the traveling pants (C)
Boken är bättre.

Inception (B)
Den står sig. Snygg och underhållande action.

Det svenska spelundret (B)
Det är fascinerande hur otroligt stort Sverige är och varit när det kommer till datorspelsutveckling. Och hur stort datorspel är. Undrar vad som blir nästa grej?

Hört

Dr. Sue Johnson on how to improve sex, shape love, face dragons and find comfort – The Tim Ferris show (A)
Vill lära mig mer om EFT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s