Kulturkonsumtion juni

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under juni. Som vanligt har jag varit dålig på att skriva ner det jag lyssnat på – men känner inte att det var så mycket eller intressant den här månaden.

Läst

Blood water paint – Joy McCullough (A)
Fantastisk återberättning av Artimisia Gentileschis liv i versform, sammanvävandes ett förstapersonsnarrativ med historierna från motiven på hennes mest kända verk “Judith halshugger Holofernes” och “Susanna i badet”.

Bad science – Ben Goldacre (A)
En engagerande, underhållande och enkel genomgång av allt som pseudovetenskap, forskningsfifflare och media gör fel i förhållande till hur vetenskap faktiskt ska bedrivas. Borde vara obligatorisk läsning i gymnasiet.

All about love – bell hooks (B)
Spirituellt närmande av kärlek, som en aktiv handling främjandes eget och andras andliga växande. Argumenterar för att kärlek är grunden till världens väl, genom mycket citat och tankar från blandad litteratur. Långa, lite kaotiska meningar och stycken, men bitvis vackert och väl tänkvärt. Varje person som läser den får nog ut något eget.

The art of learning – Josh Waitzkin (B+)
En biografi menad att förmedla lärandeinsikter genom hans egna livserfarenheter. Jag kommer främst från boken med en fascination och beundran för honom. Han är bra på att beskriva drama, som utifrån mest ser händelsefattigt ut.

A gentleman in Moscow – Amor Towles (B)
Behaglig och rolig berättelse om en aristokrats husarrest på ett hotell i Moskva, och hur han lär sig hantera livet genom kollegor och två unga flickor.

How to change – Katy Milkman (A-)
Solid och bra genomgång av vilka de vanligaste hindrena för personlig beteendeförändring är, och hur de kan hanteras.

Sett

Vem bor här, 2021 (C)
Alltid spännande att se folks hem, där det är människor som verkligen bryr sig om sina hem. Programledaren och upplägget gör det dock till ett måste att hoppa över delar.

Ragnarök, säsong 2 (A-)
Riktigt snygg norsk serie med bra karaktärer och skådespeleri, även om manuset inte alltid är så logiskt eller sammanhängande.

WeWork – enhörningens uppgång och fall (B)
Den fascinerande berättelsen kring att skapa hype och bygga upp ett mångmiljardföretag utan egentlig grund. Fantastisk applicering av psykologi, där folks längtan och önskan efter tillhörighet, att vara en del av något större, används för att skapa en närmast kultartad tilltro till ett koncept.

Luca (B-)
Okej animerad film från Pixar. Långt från deras höjder, för förutsägbar och tydlig, och med en märkligt stor produktplacering av Vespa, men har förstås charmiga stunder.

Bo Burnham: Inside (A)
Bo Burnham har en fantastisk förmåga att blanda och integrera det allvarliga och det humoristiska. Den här specialen, inspelad helt på egen hand från ett rum över ett års tid, går rejält åt det mörka hållet. Efter en timme av skratt lämnas man omvälvd och orolig för hans mående.

The wisdom of trauma (B)
Bra om beroende, men Gabor Maté tar sina lärdomar därifrån och applicerar så brett att det blir obevisbart. Till viss del också absurt, när trauma blir förklaringen till cancer.

Bo Burnham: Make happy (A)
Mörkret från hans senaste verk finns även här, men mer uppblandat med små kvickheter och interaktivitet. Öppningen och avslutet är fantastiskt.

Now you see me 2 (B+)
Värdig fortsättning, och jag älskar att man får flera magiscener så att ens behov tillfredställs. Hade förväntat mig än mer av en twist dock!

Hört

Inte skrivit ner något

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s