Kulturkonsumtion maj

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under maj. Som vanligt har jag varit dålig på att skriva ner det jag lyssnat på – vilket en månad som den här då jag knappt jobbat, är väldigt mycket.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Skärvor av ett liv – Hédi Fried (B)
Ödmjuk och närvarande livshistoria, illustrerandes hur enkelt det är att fortsätta hoppas och tro att saker kommer gå väl, trots samhällets signaler om hat, våld och misstro. Det är svårt att föreställa sig en verklighet som ligger så långt från vardagsupplevelserna.

Bränn alla mina brev – Alex Schulman (A)
En berättelse om att kärleken inte övervinner allt, men nog kan överleva det. Imponerande historieberättande, som bara blir än mer så av att berättelsen är sann.

Silja – F. E. Sillanpää (A-)
En levande värld som omger Siljas släkt och familj, där historien om hennes korta liv får blomma ut. Välförtjänt nobelpris, där det är möjligt att slå upp vilken sida som helst för att njuta av språket.

The death of Vivek Oji – Akwaeke Emezi (B)
Stark och vacker bok om sexualitet och könsidentitet i det moderna Nigeria, och vad som fortfarande behöver döljas för den äldre generationen och samhället i stort. Starkt känslosam, på ett sätt som gjorde att jag känner att jag borde ha gråtit, men utan att tårarna någonsin kom. Kanske att jag lyssnade på den för fort.

The good earth – Pearl S. Buck (B)
Om en man och hans kärlek för den odlade jorden, och vad som händer när rikedomen tar över som drivkraft och förändrar tankesätt. Behaglig läsning, utan att på något sätt kännas revolutionerande.

Släkten Thibault I (den grå skrivboken) – Roger Martin du Gard (B)
Läses mer som en pjäs än en novell. Stolpiga och inte så trovärdiga karaktärer, men vackra scener och tankar, när författaren släpper karaktärernas realism och låter sitt språk flöda. Temat för den här tidens nobelpristagare verkar vara familjeberättelser.

The fifth season – N. K. Jemisin (A-)
Vackert och engagerande i en fascinerande värld. Välförtjänt Hugo.

The obelisk gate – N. K. Jemisin (B)
Värdig fortsättning.

The stone sky – N. K. Jemisin (B)
Värdigt avslut.

When brains dream – Antonio Zadra, Robert Stickgold (B-)
Hade tjänat på att kortas ner och minska sin akademiska överton. Hyllningarna av den egna modellen som nyskapande är tröttsamma, speciellt när de skriver saker i stil med “Vilket NEXTUP förutspår…” Det hade ju varit extremt märkligt om de tagit fram en modell som inte stämmer med den etablerade forskningen…Dock så finns mycket matnyttigt och intressant också, speciellt i hur drömmar i olika delar av sömnen har olika funktion.

Long day’s journey into night – Eugene O’Neill (B-)
I princip en biografi över O’Neills familj, vilket gjorde att han inte ville att det skulle publiceras förrän 25 år efter sin död. Hans fru höll inte med och publicerade ändå. Jag kan se mig själv se den på en teater och gå därifrån med en gäspning. En dysfunktionell familj där alla har sin dysfunktion och skyller på varandra.

Sex roller söker en författare – Luigi Pirandello (A-)
Metapjäs som dissar sin egen författare. Utforskar historiens relation till iscensättandet av detsamma. Rolig och smart, hade gärna sett live!

Red rising – Pierce Brown (B+)
Som en brutalare och råare version av Hunger Games. Kanske den bästa ljudboksadaptionen jag lyssnat på, men bra emotionalitet och fint sjungande.

Byn – Ivan Bunin (C)
Klassisk rysk litteratur med fokus på halvframgångsrika bönder och deras utmaningar under livet. Tilltalade mig inte. Det är någonting med meningsuppbyggnaden som tråkar ut mig.

Sett

Sexify (B)
Underhållande polsk serie om kvinnor som utforskar och försöker förstå sexualitet. Fint att bli påmind om att Polen inte bara är ett trångsynt land, utan att det även finns krafter som producerar serier som den här.

Colette: the French resistance fighter confronting fascism (A)
Vackert tårdrypande oscarsvinnande kortdokumentär om en 90-årig kvinna som genom en ung historiestudent kommer att för första gången besöka Tyskland och koncentrationslägret där hennes bror mördades.

The biggest little farm (A)
Som en naturfilm inspelad över sju års tid. Väldigt vacker, och det är härligt att se hur det går att återbilda land och få naturen att trivas. Snyggt uppbyggt narrativ, även om det känns lite väl bra ibland.

Mästarnas mästare, 2021 (B)
Underhållande som vanligt, intressantast är alltid början när man får se sammanfattningar av stjärnornas karriärer.

X-Men: apocalypse (B)
Klockren i sin genre. Skådespelet lämnar förstås mer att önska, men det är en skönt avkoppling.

Dokument inifrån: de utvalda barnen (B+)
Fascinerande om en Waldorfskola med egen pedagogik och dess effekt på barnen. Mest nyfiken är jag egentligen på filmarens egen upplevelse, där han minnesmässigt kom ihåg tiden som underbar, och först när han startade en facebookgrupp fick syn på att den inte var det för alla. Hade velat se en kvantitativ analys av skillnader i utfall för eleverna som gick där, och de som gick på andra skolor. Slutet där “kultledaren” inser vilken effekt han haft och gör avbön, är oerhört överraskande och väcker mycket tankar.

Kulturfrågan kontrapunkt, 2021 (A-)
Ett programkoncept som passar mig väl. Kan förstås inget om musiken, men älskar den och frågorna om konst och litteratur. Att deltagarna och programledarna är opolerade i tv-framträdanden är en del av behållningen.

Jupiter’s legacy (B)
Superhjältars barn får lida för att deras föräldrar behöver rädda världen. Intressant programkoncept som genomförs väl. Estetiskt vackert, med bra övergångar mellan olika tider. Irriterande med cliffhangerslut på säsongen.

Hört

The dirty drug and the ice cream tub – Radiolab (B)
Om upptäckten och utvecklandet av Rapamycin. En mirakeldrog som har potential för än mer mirakel, med livsförlängande kraft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s