Kulturkonsumtion mars

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under mars.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie (B)
Vackert och tankeväckande kring utanförskap med en nyansering av rasrelationer i USA från ett inifrånperspektiv. Trovärdigt med psykologisk fingertoppskänsla.

Evil – Roy Baumeister (B-)
Grunden till boken är att den populära förståelsen av ondska är felaktig. Den är vad Baumeister kallar för “The myth of pure evil” och ställer till det mer än vad den hjälper oss att möta världen. Boken är lång och krävande, ibland väl repetitiv, men det beror på att det är en systematisk genomgång som försöker vända på alla relevanta stenar och se alla perspektiv. Ofta när jag funderade på en fråga, så dök en utläggning kring just den upp som nästa underrubrik. Baumeister beskriver ondska som våld mot en annan människa, och att det finns fyra grundanledningar till det:
1) Ett sätt att snabbt och enkelt nå materiell framgång (ex. rån)
2) Svar på hot mot en fragil självbild som måste bevaras (ex. slagsmål på bar, mobbning, hedersrelaterat våld)
3) Ändamålet helgar medlen (ex. nazityskland, kommunism)
4) En njutning av den våldsamma akten i sig (ex. seriemördare, torterare)
En av de intressantaste lärdomarna från boken var skillnaden i upplevd allvarlighetsgrad mellan offer och förövare, och att våld på grund av det ofta är en eskalerande process. När du förolämpar mig måste jag knuffa till dig för att det ska vara likvärdigt, och då känner du att du måste ge mig ett knytnävsslag, varpå jag måste hugga dig med en kniv varpå…
Ytterligare en relevant aspekt är att våldsutövande är en gradvis process. På samma sätt som vid exponeringsterapi är våldsutövandet någonting som folk lär sig bli bekväma med, snarare än att vara från början. Ofta är reaktionerna initialt ett starkt motstånd, men det kan övergå till rutin eller rent av njutning över tid. Det finns en brist på sadister inom S/M-världen, och de flesta startar som masochister innan de upptäcker sin “mörka sida”.

My own words – Ruth Bader Ginsburg (B-)
Fascinerande och fint med ljudklipp från när RBG föreläser och läser upp sina yttranden, men väldigt repetitivt och ibland så dålig kvalitet på inspelningar att det knappt går att höra.

A deadly education – Naomi Novik (B)
En berättelse om magi och utbildning är alltid attraktiv, och det är roligt att huvudkaraktären är en stark tjej med mordiska krafter. Lite överdrivet hur dödlig skolan är – ingen skulle klara sig som det beskrivs – men det är enkelt att förbise för underhållningens skull.

Unnatural causes – Richard Shepherd (B-)
Ett inifrånperspektiv (ibland bokstavligt talat) på obducerande av kroppar som dött på “onaturliga” sätt. Alltid fascinerande att få ta del av en experts berättelse, passion och kunskap.

The sound and the fury – William Faulkner (C)
Varken språk- eller historiemässigt särskilt intressant. Ibland svårt att hänga med i en stream of consciousness som maler på. Jag är nog i grund och botten mest bara inte intresserad av den eran av amerikanskt litteratur.

Alla tvättar händerna – Emma Frans (B-)
Utmärkt sammanfattning av året som gått, i form av dagsboksanteckningar när det hände och kommentarer i efterhand. Emma visar på en stabilitet och förmåga att stå fast vid principer som jag uppskattar högt, och att hon samtidigt kan ta upp när det blivit tungt och jobbigt.

Seltsame Sterne starren zur Erde – Emine Sevgi Özdamar (B-)
Om författarinnans liv i Berlin, med mycket fram och tillbaka mellan öst och väst. Fascinerande som en historisk skildring av ett vanligt liv i Berlin under tiden muren stod. Det var betydligt öppnare än vad jag visste. Språkligt lättillgängligt och lite tråkigt.

Unsong – Scott Alexander (B)
Världen ur ett kabbalistiskt perspektiv, och vad som händer när verkligheten visar sig vara långt närmare bibeln än vad någon i modern tid trott. Spännande och lärorikt, men med en nördighet kring bibel och judendom som är mil över min nivå. Säkert än mer njutbar ju djupare ens kunskap där är.

Parable of the sower – Octavia Butler (B)
Som en feministisk och rasmedveten The Road, med mer fokus på vad som faktiskt för världen djupare in i en dystopi. Lämnar en med mersmak.

Four quartets – T. S. Eliot (A-)
Poesi med kraft. Vackra flöden av ord, med en rörelse och uttryck som tränger in i medvetandet även när det på en bokstavlig nivå inte säger mycket.

Integrerad primärvård – Nicola Silberleitner, Anneli Farnsworth von Cederwald, Patricia Robinson (B)
Imponerande ambitiöst med att gå igenom hur en vårdcentral kan bli bättre på beteendebaserad ohälsa. De går igenom det organisatoriskt såväl som på yrkesnivå, och lyckas på något sätt ändå få ihop det. Välstrukturerat och koncist, med många bra tankar och påminnelser.

Sett

Taskmaster, säsong 7 (B)
Kanske en av de bästa säsongerna. James Acaster är en märklig men mycket underhållande människa.

Lego masters Sverige (A-)
Galet imponerande och många riktiga bra utmaningar. Aldrig upplevt det så svårt att i ett tävlingsprogram avgöra vilka som är i topp och vilka i botten.

Strictly ballroom (C)
Söt gammal australiensk dansfilm. Lite lågbudget och oerhört onödigt att göra huvudkaraktären ful från början.

Next in fashion (B)
Coolt hur framgångsrika deltagarna redan är inom modeindustrin, och galet imponerande hur snabbt de kan skapa kompletta outfits. Jag blir inspirerad att ha mer mönster på mig, och att lära mig göra egna kläder någon gång i framtiden.

Hört

Is it possible to design an experience? (Jonathan Mann) – Behavioral Grooves (B)
En upplevelse består av förväntan, upplevelsen och minnet av upplevelsen. Minnet påverkas lika mycket av förväntan som av den faktiska upplevelsen.
Att definiera kan vara att försvåra och förstöra. Studie med gult färgprov, där de som verbalt beskrev den gula färgen var sämre på att identifiera samma nyans i ett urval efteråt. När vi sätter ord på saker sker en förenkling av en komplex värld, och den information vi lyfter i det ögonblicket dominerar över all annan information som också finns och vi uppfattar med våra sinnen.
Etisk regler kring beteendedesign:
Sanningshalt – är det sant?
Gyllene regeln – vore jag okej med att det gjordes mot mig?
Nyttan- om personen fick reda på det, skulle den tycka det var okej?
Löpsedelstestet – om det kom fram på DNs löpsedel, vore vi okej med det?

CRISPR and Jennifer Doudna (Walter Isaacson) – Tim Ferriss Show (B)
Trevlig introduktion till gensaxen CRISPR och nobelprisvinnande forskaren Jennifer Doudna. Jag håller med Walter Isaacson om den enorma världsförändrande potentialen i tekniken. Gensaxen tllsammans med de nya mRna-vaccinen är det den största revolutionen inom läkekonsten som skett sedan patogener upptäcktes.

The Ceremony – Radiolab (B-)
Underhållande men antiklimaktiskt om behovet av säkerhet vid starten av en ny kryptovaluta. Bra påminnelse om att alla valutor – inklusive svenska kronor och amerikanska dollar – bygger på en gemensam acceptans av att de är värda någonting. På tillit att andra tillskriver de ett värde.

Outsiders: An unlikely friendship – Renegades: Born in the USA (C)
Barack Obama och Bruce Springsteen poddar tillsammans. Är man förtjust i endera man – eller helst båda – kan det vara trevligt att lyssna på, men känns inte som det tillför någonting nytt eller speciellt utöver en inblick i deras vänskap och tankesätt.

Terapeutisk drift – Kriget om din själ (B)
Från systematiska fel till individens fallabilitet. Det här är ett program rätt i min anda, och jag är glad för diskussionen kring vad som gör att terapeuter inte alltid är så bra som vi önskar att vi var.

Red herring – Radiolab (A-)
Jag vet inte hur jag missat att alla ubåtar som reste runt i Sveriges farvatten under kalla kriget egentligen var stim av strömming, men det är fantastisk kuriosa och jag är glad att Radiolab berättade det för mig!

Jacob Böhme – Myter och mysterier (B+)
Blänk i en tennbägare kan leda till en förståelse av gud. Religiösa uppvaknanden fascinerar och att en skomakare samtidigt är en inflytelserik filosof och mystiker är fascinerande. Fin kombination av Eric Schüldts bredd och nyfikna frågor, med djupet och expertisen hos Per Johansson. Jag älskade Schüldts spaning att på en själslig pilgrimsfärd så behöver man ordentliga skor, vilket är både vad Jacob Böhme och en svensk mystikerskomakare stod för med sina förklaringar av mystiken.

Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård – Läsarpodden (A-)
Teologer är som spirituella psykologer med en moralisk kompass. Fint och själavidgande att lyssna på, och det är väldigt roligt när de så uppenbart går igång på Knausgårds stora religiösa kunskap och kopplingarna de ser!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s