Kulturkonsumtion februari

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under februari. Fortsatt har mitt lyssnande främst varit ljudböcker.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Becoming – Michelle Obama (B)
Trevligt med hela berättelsen och inifrånperspektivet på hennes historia och tankevärld. Intressant att höra om hennes ointresse för politik.

21 lessons for the 21st century – Yuval Noah Harari (B)
Harari är min sinnebild av en upplyst rationell människa, och är bra på att förmedla sin tankevärld i text. Boken är fylld av bra tankar, jag saknar dock den röda tråden från tidigare verk. Den här känns för mycket som det den är; en samling av texter han skrivit i olika sammanhang för olika skrifter.

12 rules for life – Jordan B. Peterson (C)
Reglerna är vettiga om man bara ser till reglerna själva. Sen visar hans motivering och resonerande på en onyanserad människosyn där det främst är kamp om en plats i hierarkin som är grunden till allt beteende och mående. Att tillskriva ordning till manlighet, och kaos till femininitet varav det föregående är det eftersträvansvärda och det andra det som ska motarbetas säger också en hel del. Han får det att låta som att det han säger är SANT när det oftast är en åsikt. Främst baserad på “källor” som bibeln, Solzjenitsyn och Nietzsche.

This was our pact – Ryan Andrews (A)
Sökandes svar på ett av vardagens små mysterier möter ett par pojkar en större värld än förväntat, och lär sig att njuta av det som är istället för att missa njutning på grund av ett mål. En oerhört vackert illustrerad och tänkvärd grafisk novell som påminner om att stanna upp och förundras.

Tiggarnas strejk – Aminata Sow Fall (B)
Trevligt skriven berättelse om hur ett samhälle är ett sammanhängande system, där det inte utan konsekvenser går att plocka bort en del. Det finns en stark makt i kollektivism, någonting som de svenska facken och befolkningen gärna skulle få påminna sig om.

A promised land – Barack Obama (C)
En halvdan genomgång av ett presidentskap. För ytligt och faktanära för att bli engagerande. Boken är mest ett försvar av hans beslut och en möjlighet för honom att ge sitt perspektiv på tiden innan och under hans första presidentperiod. Det blir aldrig privat, och går aldrig tillräckligt djupt in i någon situation för att någonsin känns intressant. Den är dessutom inte tillräckligt språkligt välskriven för att vara engagerande eller vacker. Michelles var betydligt bättre.

Anette, ein Heldinnenepos – Anne Weber (B+)
Språkligt underfundig och vacker berättelse om en kvinna som vågar sätta allt åt sidan för sin kamp för en bättre värld, men som med tid inser att den fasta övertygelsen var för naiv.

Sett

Easy A (B+)
Hade glömt hur bra den här filmen är. Älskar hennes familj och deras dynamik.

Bling Empire (C)
Underhållande meningslös inblick i rika asiaters liv i Los Angeles.

The gentlemen (B)
Snyggt, och skönt att att scener får ta tid. Hugh Grant är underbar i sin roll, och Colin Farrell genial.

In & of itself (A)
Vacker och rörande scenshow som mäktar med att befinna sig i det långsamma. Kombinationen av magi och känslor görs väl.

Grand designs Sverige (B)
Flådiga byggen är häftiga att se, behagligare programledare än Husdrömmar och intressant med ännu mer fokus på ekonomin. Dock lite tröttsama byggnadsmoralkakor.

Inside out (A)
Så fantastiskt bra illustration av känslors funktion och vikt.

Hjälp! Jag ska på opera (B)
Underhållande om att testa och lära sig uppskatta saker genom förståelse och att hitta likheter.

The big flower fight (B)
Ytterligare ett i raden av trevliga tävlingsprogram, den här gången med blomsterdekoratörer som skapar stora skulpturer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s