Kulturkonsumtion januari

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under januari. Jag har upptäckt ljudböcker, så min podkonsumtion har minskat rejält. Min läsning har däremot varit väldigt hög, på grund av lite jobb och lite lust att göra saker.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Tower of myriad mirrors – Tung Yueh (C)
Ett berättarsätt som är väldigt främmande för mig, och svårt att bli engagerad i. Vet ej om det beror på att boken är närmare 400 år gammal, eller om det är för att den kinesiska referensvärlden med gamla kejsare och ministrar är någonting jag inte känner till.

Against empathy – Paul Bloom (C-)
Intressant uppdelning av empati i emotionell och kognitiv empati, där han anser den förra vara mer negativ än positiv, och vice versa för den senare. Starkt bristande i sina argument, och verkar utgå från en dikotomi av antingen/eller istället för att ställa frågan hur mycket empati som är mest användbart. Boken är i princip en enda lång argumentation för rationalitet och genomtänkta beslut. Hade kunnat vara 300 sidor kortare.

Norra latin – Sara Bergmark Elfgren (B-)
Trevliga relationer och karaktärer med fint ihopkopplade historier. Hade klarat mig utan magin.

Spellsinger – Alan Dean Foster (C)
Trevlig fantasy i en värld där däggdjur och människor står på samma fot, men inte särskilt välkonstruerat eller skickligt skrivit. För mycket försök till humor baserad i inblandningen av vår värld för min smak.

Orden som befriar – Marie Cardinal (B+)
Närvarande och öppenhjärtigt i utmaningen att gå från att livet faller ihop till att lära sig hantera allting. Beskrivningen på bokens baksida att det handlar om en kvinna som är på väg in i en djup psykos verkar dock inte stämma, utan diagnosen vore snarare emotionellt instabil personlighetsstörning. Jag förstår varför psykoanalytiker hyllar boken, även om psykoanalysen i sig från mitt perspektiv inte ges någon speciell makt. Det huvudpersonen lär sig är att möta sin ångest.

Know my name – Chanel Miller (A)
Oerhört starkt och modigt att så sårbart och öppet beskriva upplevelsen kring rättegången efter att ha blivit sexuellt ofredad. Författaren klarar av att göra det intimt, nära och drabbande, samtidigt som det finns en distans och ett övergripande perspektiv. Tårarna kommer ofta under läsningens gång.

Jag ser allt du gör – Annika Norlin (C)
Novellsamling av ett vardagligt liv. Ingenting som känns nytt, spännande eller annorlunda, utan ganska genomsnittligt berättande av vardagsdrama på en lugn nivå. Kan ha färgats negativt av att jag lyssnade på ljudboken som är inläst av Olof Wretling. Han är så starkt förknippad med sitt eget berättande att jag fick svårt att se bortom hans stämma.

My early life – Winston Churchill (B-)
Högtravande och med en brittisk humor som ganska ofta slår fel. Ibland absurt, som när herr Churchill stoltserade med att han försörjde sig själv under tjugo års tid. Vilket var tack vare de möjligheter som hans familj förlänat honom, som gjorde att han kunde tjäna motsvarande £12 000 per kväll av föreläsande efter Boerkriget. Samtidigt spännande att läsa en mans egen förståelse av sitt tidiga liv, och människors syn på världen kring sig kring skiftet till 1900-talet.

Thérèse Desqueyroux – François Mauriac (B+)
Vackert språkligt och engagerande historiemässigt, om en kvinna som längtar efter ett annat liv och förgiftar sin man.

My grandfather’s blessings – Rachel Naomi Remen (A)
Vacker samling av visdom från ett liv som ägnats åt döden och existensen. Värdet av ett människoliv är oändligt, och vi kan alla stärka gnistan hos alla omkring oss.

Ångest – Pär Lagerkvist (C)
Ungdomspoesi från andra världskrigstider. Ångest och själasmärta rätt igenom, med stadiga rim.

Hjärtats sånger – Pär Lagerkvist (B)
Tio år senare hade Lagerkvist gått över till kärleken och döden, med mindre fokus på rimmen och mer på känslan.

XBT – Niklas Möller, Isabel Petrini (B)
Trevlig genomgång av hur KBT och framförallt ACT/RFT kan vara till hjälp i existentiella frågor som är en del av livet i terapirummet. Bra påminnelse om vikten av kontexten och tidiga lärdomar i varje funktionell analys.

In praise of idleness and other essays – Bertrand Russell (B)
Det är frustrerande att läsa hur Russell redan 1932 skrev en essä om idiotin med 8 timmars arbetsdagar, där han förespråkar fyra timmar så att tiden finns för ro och kreativitet. I övrigt mycket mot fascism och kommunism, förespråkandes en sansad socialism. Bra essä om barnauppfostran och att möte döden.

Sett

Soul (B)
Okej animerad film, men lite märklig animationsstil och röster som inte passar helt. Inte en av Pixars bättre för mig.

Wonder woman 1984 (C-)
Märkligt dålig uppföljare som har så många logiska brister att hjärnan måste stängas av för att inte tycka allt för illa om den. Inte ens actionscenerna är särskilt bra.

Modern family, säsong 1-5 (B)
En av de smartare och finare enkla komediserierna som gjorts.

Taskmaster, säsong 9-10 (B+)
Fantastiskt tävlingskoncept. Vill vara med. Kanske blir tvungen att arrangera de bästa tävlingarna med vänner när det blir möjligt!

Kissing Jessica Stein (C)
Ett riktigt antiklimaktiskt slut förstör vad som hade kunnat vara en fin film.

Sagen om ringen (C)
Hade glömt hur halvdana jag tycker de här filmerna är.

Sagan om de två tornen (C)
Jepp, halvdant.

Fate: The Winx saga (C-)
Dålig fantasy är ibland precis det som behövs.

Blown away, säsong 2 (B)
Älskar tävlingsprogram där man får se människor göra det de är på bra. I det här fallet glasblåsning.

Pretend it’s a city (B)
Fran Lebowitz är en karaktär, och det är roligt att se hur mycket Scorsese älskar hennes sätt att prata.

Hört

How much do we really care about children? – Freakonomics (B-)
Forskningsstödet för barnkuddar i bilen är väldigt svagt, det verkar fungera precis lika bra med det vanliga bältet.

Den första och sista kärleken – P1 dokumentär (B)
Vackert om en kärlek som återkommer genom livet. Hur känslor stannar i kroppen och hur trådar går att återfinna samtidigt som livet fortsätter levas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s