Kulturkonsumtion december

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på (fast knappt något sånt, för det skrev jag inte ner) under december.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Herrarna satte oss hit – Elin Anna Labba (B)
Belysande av en del av nordisk historia som gärna glöms bort. Ofta är vi medvetna om hur illa ursprungsbefolkningen i USA har behandlats, men vi glömmer lätt vår egen. Kan gärna paras med filmen Sameblod för att bli riktigt drabbad av hur illa Sverige bettet sig.

The stranger – Albert Camus (B)
En märklig liten berättelse med en berättare som jag upplever autistisk. Känslolös, men där också fascinerande. Förstår dock inte storheten. Kan bero på att absurdismen/existentialismen inte talar till mig.

Ögonblick av evighet – Juan Ramón Jiménez (C+)
Små korta dikter som nog hade tjänat mycket på att läsas på originalspråk. Inte dåligt, men bilderna och känslorna känns inte tillräckligt mycket.

Köttets tid – Lina Wolff (A-)
Brutalt bra. Smärtsam skärpa i språk och bilder, med en historia som i all sin absurditet känns levande och verklig.

Motivationsrevolutionen – Magnus Lindwall & Olof Röhlander (B)
Svår att betygsätta. Jag gillar self-determination theory som med grunderna autonomi, kompetens och tillhörighet är ett utmärkt ramverk för att förstå vad som faktiskt är viktigt för människor. Det var trevligt med författarnas kommentarer i slutet av varje kapitel. Samtidigt är den extremt slarvig i sin forskningsbas. Källförteckningen består av åtta huvudsakligen populärvetenskapliga verk. De tar upp “ego depletion” och “broken windows theory” utan problematiserande. Det känns som en bok skriven för att åka ut på föreläsningsturné. Jag hade förväntat mig mer av Lindwall, som kritiserade “Omgiven av idioter” hårt och rättvist för dess ovetenskaplighet.

Fria män – Halldór Laxness (C)
Subtilt märklig i sitt hanterande av språk. Inte engagerande eller drabbande, men en typisk berättelse av en nobelprisvinnare. En episk familjeberättelse, många som dör, socialism, dåliga relationer och ett lands utveckling.

Gould’s book of fish – Richard Flanagan (B+)
En långsam start leder in i fascinerande bok full av lager, diskret humor och självreferenser, med en opålitlig berättare som gör den värd att läsa igen.

A farewell to arms – Ernest Hemingway (C)
Mörkt om krig, kärlek och död. Väldigt mycket alkohol som konstant konsumeras, även under graviditet.

Jag har också levat, en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung – Jens Andersen, Jette Glargaard (A)
Fascinerande nyansering av barnboksförfattaren Astrid Lindgren som visar att hon också var en vinälskande, prästhatande, melankolisk, hårt arbetande kvinna som var enkel att älska. L Hartung var fascinerande i egen rätt, och verkar vara en viktig del av vad som gjort Lindgren så gigantisk i Tyskland.

Sett

Billie Eilish: same interview, the fourth year (B)
Så häftigt att följa någon med ett nedslag och en reflektion varje år. Hon växer i mina ögon för varje år jag ser henne.

Kärlek och anarki (B-)
Positivt överraskad efter en trailer som såg tafflig ut.

Dokument inifrån: Vaccinkrigarna (A)
Wallraffreportage inifrån antivaccinrörelsen. Oerhört snygg illustration av vad det är som driver rörelsen, den starka förståelse för vad som engagerar människor och hur man får folk att ändra åsikt. En praktisk demonstration av kraften i kognitiv dissonans och bekräftelsebias i att forma ställningstaganden.

The boat that rocked (C)
Trevlig film med bra skådisar, men slarvar manusmässigt bort en historia som hade kunnat ha en mycket bättre tråd genom sig.

Ted Lasso (A-)
Varm och vacker berättelse om vänskap och positivitet, skildrat genom en amerikansk fotbollstränare som blir anställd i premier league för att misslyckas.

Now you see me (B)
Underbar kombination av heist och magi. Onödig romans och lite klumpigt skådespeleri stoppar den från att nå de högsta av höjder.

Hjem til jul – säsong 2 (C)
Långt ifrån nivån på säsong ett. Lättsamheten och utforskandet har ersatts av sorg.

Tjuv & polis (B-)
Kul att få följa poliser i arbete, se vilka misstag som är lätta att göra, och framförallt kul att fundera över hur man själv hade gjort det (förstås alltid med resultatet “jag hade varit bättre”).

Julkalendern: Mirakel (C)
Helt okej överlag, med väldigt fint slut.

The west wing, säsong 2 (B)
Imponerande engagerande, välskrivet och inspirerande.

Hört

Böglyftet: julkalendern – Flashback Forever (C)
Bara tre avsnitt värda att lyssna på. Fotografen, Ralph Peeker och sista avsnittet med flygaren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s