En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under november.
Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.
Läst
Poesie – Salvatore Quasimodo (B)
Trevligt utan att beröra, inspirera eller uppröra.
Children of time – Adrian Tchaikovsky (A-)
Spännande värld och bra frågor om liv, moral och medvetande. Snyggt sammanvävd!
Reverie – Ryan La Sala (C-)
Konstant på gränsen att jag läste vidare. Roliga element som inte binds ihop tillräckligt väl för att vara läsvärt med den bristande kvaliteten på texten.
Doughnut economics – Kate Raworth (A-)
Viktigt ifrågasättande av den nuvarande ekonomins världsförstörande fokus på konstant tillväxt, hur ekonomiska modeller ses som sanna och vad alternativet kan vara. Måste vara för att världen inte ska gå under. Informationstung där disparata idéer binds ihop utan att gås in i på djupet, vilket tidvis gör det svårt att själv bedöma vikten i det, och svårt att få in allt i huvudet. Uttrycker att ekonomins modeller är missvisande och försöker lägga fram egna, men förutom doughnuten är de alldeles för komplicerade för att få genomslag. Vilket ju världen också är, men inte passar den mänskliga hjärnans sätt att komma ihåg.
Skulle behöva läsas igen och igen om jag skulle vilja förstå det på riktigt. För nu hoppas jag att det är ett manifest som sprider sig!
The body – Bill Bryson (B-)
Son vanligt när det kommer till Bryson; underhållande och faktaspäckat. Dock viktigt med en nypa salt när det kommer till det mesta, med tanke på att det han pratar om som jag känner till stämmer till typ 80%.
Doctor Zhivago – Boris Pasternak (B)
Smått förvirrande på det sättet gamla ryska böcker gärna är, men vackert språk och fängslande story. Vill nu gärna se filmen från -65.
Samlade verk – Lydia Sandgren (A)
Har dragit mig för att läsa, men den är fantastiskt skicklig i alla delar. Imponerande och klart välförtjänt av augustpriset.
Sett
Queen’s Gambit (A)
Fantastiskt vacker och ljudmässigt magisk. En underbar estetik med bra story, lagom mycket schack för att intressera en entusiast utan att avskräcka ett icke-fan och med skådespelarinsatser som bara kan applåderas.
Cinema Paradiso (B)
En klassiker av god anledning. Långdragen utan att bli tråkig.
AlphaGo: the movie (A)
Jag visste att det var stort när AlphaGo vann över världsettan Lee Sedol (18 världsmästartitlar!) i Go, men inte hur stort. Väl ihopklippt och dramatiskt berättande om resan dit, med känslomässiga frågor om hur vi ska känna när det vi sett som mänsklighetens främsta prestationer krossas av datorn. Eller fördjupas mänskligheten i samspel med datorns kraft?
The trial of the Chicago 7 (B+)
Fascinerande galen domare i ett märkligt rättsfall. Underbart teateraktigt med bra skådespelarprestationer.
Elite, säsong 1 (C)
Spanskt drama på en elitskola för ungdomar, med vanliga svårigheter i form av relationer, sex, droger och död.
Dips, säsong 2 (B)
Underhållande kaotiskt om den politiska värld som tur är inte är.
Greta (A)
Tårar i ögonen halva filmen. Viktig, vältalig och välproducerad. Fascinerande inblick i en familj och kampen för en existentiell fråga. Alla borde se den.
WOMAN (B)
Vackert med människor, fruktansvärt vad som fortfarande görs mot kvinnor i världen.
The way I see it (B)
Pete Souza fotograferade Obama under hela hans tid i vita huset. När Trump tog makten kunde Souza inte längre vara tyst, utan kontrasterar Trumps egotism med Obamas empati på ett sätt som får tårarna att rinna av saknad.
El Pepe: a supreme life (C)
Kort om den fantastiska José Mujica. Trevlig, men saknar ett kontrasterande eller ett tydligare fokus för att vara riktigt bra.
My octopus teacher (B+)
Bläckfiskar är fantastiskt coola, och fint med historien om filmarens återhämtning från utmattning/depression som han ser i samspel med sin nya “lärare”.
Lyssnat
How to win friends and influence baboons – Radiolab (B)
Babianer följer inte bara en ledare, utan den som tar initiativ kan följas även om den har låg rang. Det handlar om att få med sig andra. Majoriteten följs.
Text och musik med Eric Schüldt (A)
Så. Oerhört. Vackert.
You’ve got Enron mail – 99 percent invisible (B)
Intressant inblick i Enron, och häftigt att mailen har använts för förståelse av normal mänsklig kommunikation i senare studier och maskininlärning.
The big apple episode – Gastropod (B)
Äpplen är värdelösa att föröka via frön. Den fenotypiska variationen från generation till generation är så stor att ett äppelträd sått från ett frö aldrig kommer att vara samma som det äpple fröet kom från. Oftast blir det bittert, hårt och oätligt. Vilket dock är utmärkt för cider. Alla äpplen vi äter kommer alltså från ympningar, det är enda sättet att föra en viss sort vidare.
Verlassen: Paula ist wieder Single – Schnapsidee (A)
Modigt. Starkt. Imponerande. Att nyligen ha blivit lämnad och ha kraften att gråta, känna och skratta i en pod är oerhört coolt.
Please get your noise out of my ears – Freakonomics (B)
En ljudökning på cirka 7 decibel (=dubbelt så upplevt högt) ledde till 5% minskad effektivitet i att sy fickor i välkontrollerad rct i en indisk fabrik. Det är en större skillnad än att betala dubbelt så mycket per sydd ficka.
Arktisexpeditionen – P1 dokumentär (B)
Fint varvande av Nansens försök att nå Nordpolen med inspelningar från en modern forskare som försöker hitta fisk i polhavet.
Breaking Benford – Radiolab (B)
Trumpsupporters hävdar valfusk och hänvisar till Benfords lag. Den säger att begynnelsesiffran 1 är vanligast i nästan alla sammanhang, från bankkonton till floder och redovisningsböcker. Låter vettigt tycker jag – för att komma till andra siffror måste det någon gång vara en etta först – men lyfts fram som något fascinerande och märkligt, så jag kanske missar något.
Deception – Radiolab (B)
Om lögner och att märka dem. Paul Ekman får dyka upp okritiskt med sina ansiktsuttryck och mikrouttryck. Mer fascinerande är berättelsen om en mytoman.
Does advertising actually work? – Freakonomics radio (B+)
Superviktig fråga med oklart svar. Forskning på tv-reklam lutar just nu åt att stora företag kan öka sin försäljning med 1% för varje fördubbling av reklampengar.
Dax Shepard on the craft of podcasting – Tim Ferriss show (B)
Skådis gift med Kristen Bell har exploderat på poddhimlen, och har omväxlande forskare och kändisar som gäster. Fantastiskt framgångsrik, utan mycket av en initial plan, utan tycker om att prata och är öppen.
Togo 2010 – When we were kings (A)
Erik Niva är fantastisk på historieberättande och har varit med om mycket märkliga saker. Vackert och engagerande när fotbollen bara är glasögon för att se på världen, på det sätt som herr Niva gör.
Mary Karr: the master of memoir on creative process – Tim Ferriss show (A)
Stark levnadsberättelse som berättas av en bra berättare. Liknande David Sedaris, på det bästa av sätt.
Sean exploder – 99% invisible (C)
Näranalays av en sång. Säkert superspännande för de som lyssnar mycket på podden eller känner folk inblandade. För mig, helt okej.