Kulturkonsumtion oktober

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under oktober.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Tänk om – Roland Paulsen (B+)
Om det förlustaversiva samhället som sitter fast i en värld av tankar. Vilka risker det för med sig på sikt och vilka konsekvenser vi redan ser i form av ångest och ohälsa. Onyanserat kring terapi, med sociologens blick på samhällets struktur och krav som källa till det onda. Mycket sanning i det.

Dyalogus creaturarum moralizatus / skapelsens sedelärande samtal (A)
Den första bok som någonsin trycktes i Sverige, vilket var år 1483. En samling av 122 fabler med kommentarer ämnade att inspirera predikningar. Fantastiskt underhållande bilder och ofta oerhört märkliga inslag i berättelserna! En favorit är hur man fångar en elefant, från samtal nummer 89.

We are the weather – Jonathan Safran Foer (A)
Jag har varit vegetarian sedan jag läste Safran Foers bok “Eating Animals” 2010. Om tio år till kan jag förmodligen blicka tillbaka och se att det var den här boken som fick mig från vegetarian till (åtminstone) 2/3 vegan. Jag älskade hur plågad boken är, där han brottas med sina egna svårigheter i beteendeförändringen trots all kunskap han besitter. Att viljan att göra väl inte räcker, utan det kräver agerande.

Tree of codes – Jonathan Safran Foer (B)
Häftigt diktverk skapat ur en bok, med alla “onödiga” ord utskurna. Överraskande väl sammanhängande och vackert, om än lite störig att läsa när en senare sidas ord syns genom den nuvarande.

Äcklet – Jean-Paul Sartre (C)
En man existerar, men inte så mycket mer än så. Jag hade också känt en livsleda om jag levt så.

Averno – Louise Glück (B)
Gick väl ihop med att ha precis läst om Sartres existentialism. Få dikter väcker djupare tankar/känslor, men trevligt flöde i språk och ord.

Gud 99 – Hassan Blasim (B+)
Härligt högt och lågt från finskt fyllesex till Cioran, med en blick in i en värld som flykting.

Ararat – Louise Glück (C)
Familjefokuserat kring hennes fars död, men mindre flöde än senare i sitt ouvre. Läste den ur en samling med hennes verk -62 till -12, och passade på att göra nedslag genom hennes karriär. Det förtydligade att hennes diktarskap handlar om ensamhet, död och existens.

Dikter – Giorgos Seferis (C)
Kretsandes kring grekisk natur och historia. Trevligt, men utan intressanta tankar eller vackert språk. Kan bero på översättningen.

Of mice and men – John Steinbeck (B)
Känns som en pjäs i sin struktur och stil. Snygg röd tråd och väl ihopknuten med behjärtansvärda karaktärer.

Männen från Veletovo och andra noveller – Ivo Andrić (B)
Trevligt språk i trevliga noveller om relationer mellan människor. Han skildrar oro/ångest oerhört bra i berättelsen “Boken”.

Jord vindar hav – Saint-John Perse (C)
Samling av ett urval av verk genom hans livstid. Enda anledningen till att den inte får ett sämre omdöme var för att det blev bättre på slutet. Osammanhängande bilder, metaforer och begrepp som inte bildar en harmonisk helhet. Obskyra ord, till den grad det förmodligen mest obskyra av de alla bara ger en endaste träff på google: kvinkuncialplanteringar. Verkar vara planteringar i någon form av fyrkantig formation.

Range – David Epstein (B+)
Det bästa sättet att hitta vad man är bra på är att testa massa olika saker. De mest kreativa inom varje fält är det som har starka influenser från andra fält. Den bästa inlärningen sker långsamt, och kan då ge en illusion av att inlärningen är ineffektiv och dålig. Studenter rankade professorer högre när de fick högra resultat på relaterade tentor, men i fortsättningskurser visade det sig att lärarna som fick lägst omdömen oftare gjorde att studenterna klarade sig bättre längre fram.

Sett

Världens natur: de sju kontinenterna (B)
Drönare är en fantastisk uppfinning för naturfotografi. Det finns så många coola/vackra/märkliga djur därute. Synd att vi håller på att döda dem.

Oliver Sacks – his own life (B)
Ett underbart hjärta i en fascinerande man.

The personal history of David Copperfield (C)
Överraskande oengagerade. Trailern var bättre än filmen.

Deaf U (B-)
Teckenspråk är coolt. I rätt sinnestillstånd är det alltid roligt att följa unga vuxna och deras relationsdrama.

Emily in Paris (C)
Enkel underhållning med attraktiva personer.

Björnstad (C-)
Helt okej insatser från alla inblandade, men inte fängslande på sättet Backmans böcker är. Ej intresserad av att se mer än ett avsnitt.

So you think you can dance, säsong 15 (B)
Det är fantastiskt att se folk som är så fruktansvärt bra på någonting. Hur deras kroppar fungerar och hur vackert dans är. Vill se mer live.

Muren (C)
Det är roligt med frågor, om än i smärtsamt format som detta.

Sista piraterna på Söder (B)
Varmt porträtt av livet i utanförskap och vad som händer när samhället blir ett ansvar bortom individen.

Palm springs (B)
Rolig nytagning på groundhog day-konceptet.

The fight (A)
Om American civil liberties union (ACLU) och deras kamp för mänskliga rättigheter, i strid med Trumps administration. Oerhört välgjord. Känslosam och upprörande.

Hört

Scroll-Mias svindeppiga soffa – Flashback forever (B)

This Spud’s for you – Gastropod (C)
Potatis växer sjukt väl och innehåller bra med kalorier och protein. Odlades av bönder långt innan Fredrick av Preussen och liknande sägs ha lurat bönderna av börja odla dem.

Dr. Mark Plotkin on Ethnobotany, Real vs. Fake Shamans, Hallucinogens, and the Dalai Lamas of South America – The Tim Ferriss show (C)
Om vikten av att behålla öppenheten kring kunskap som inte är en del av den etablerade vetenskapen, utan baseras på lång erfarenhet. Manlig afrodisiak ansågs fysiologiskt omöjligt innan Viagra råkade ha den effekten, trots gott om varianter i naturmedicin.

Inspärrad på rättspsyk – P1 dokumentär (B)
Det sitter ett antal missbrukare inspärrade på rättspsyk som varken läkare eller jurister tycker borde vara där, men som ändå har fastnat i ett system inte byggt för dem. Sjukt.

Neil Gaiman – David Tennant does a podcast (B)
Så fin vänskap, där de båda två säger att det bästa med att göra Good Omens var att lära känna varandra. Gaimans recept för vilka författare som blir framgångsrika är de som gör arbetet. Sätter sig och polerar stolen med baken varje dag och skriver, skriver, skriver.

Tim Minchin – David Tennant does a podcast (B)
Inspirerande och härlig människa med bra distans till livet.

Kollektivet som gick i kras – P1 dokumentär (C)
Sorgligt om hur ideal förvanskas av ekonomi när bostadsmarknaden rusar i höjden.

Richard Koch on mastering the 80/20 principle – The Tim Ferriss show (B)
Nästan allt resultat kommer från en minoritet av anledningar. Ett fåtal medarbetare bidrar med det mesta, ett fåtal kunder ger mest resultat. Kommer ursprungligen från den italienska ekonomen Vilfredo Pareto på 1890-talet.

Happiness lessons of the ancients: Plato – The happiness lab (B)
Vi har alla två hästar som drar åt olika håll. Den som vill ha omedelbara belöningar och den som vill mer på sikt. Vi behöver förstå och hantera båda drivkrafter för att vagnen ska åka dit vi vill.

Happiness lessons of the ancients: Aristotle – The happiness lab (A)
Allt i moderation. Även moderation.

Simple economics of saving the rain forest – Freakonomics (B)
Regnskogen huggs ner för låga vinster på boskap. Ekonomiskt borde resten av världen bara betala för att den ska bevaras/återplanteras.

A radical approach to climate change – Brave new world (B)
En kortsiktig lösning på uppvärmningen är att blocka en del av solljuset – som ett artificiellt vulkanutbrott. Det måste man dock upprepa varannat år eller så, medan koldioxid stannar i atmosfären tusentals år. Grundproblemet kvarstår.

Forget everything you know about your dog – Freakonomics radio (C)
Taxar är de mest aggressiva hundarna.

What if? – Radiolab (B)
Ett krigsspel för att utforska vad som kan hända i det amerikanska valet. Skrämmande scenarion som belyser brister i det amerikanska systemet, och risken för inbördes konflikter.

Dr. Diana Fleischman – The Adam Buxton podcast (B+)
En människa som lever efter sina värderingar, och är villig att omvärdera. Uppfriskande orädd för potentiellt konfliktfyllda ställningstaganden med grund i evolutionär psykologi.

Mr. Money mustache – Tim Ferriss show (C)
En man som insett vad som är viktigt i livet och inspirerar andra att ta sig ur hamsterhjulet. Inget nytt för mig i podden, men förstår att han kan vara en inspiration och jag hoppas fler tar till sig hans budskap.

Seth Godin – Tim Ferris show (A-)
Det bra är ett resultat av mycket dåligt. Idéer, skrivande. Sikta på att 10% av det är bra, så är det enklare att hantera det dåliga. Jag drar mig själv mycket från att skriva för att jag har så höga förväntningar på resultatet och folks reaktioner på det. Viktig påminnelse. Rätt sätt att lära sig jonglera är att fokusera på kastandet, då kommer fångandet automatiskt.

Killer robots and the future of war – Brave new planet (C)
Helt självbestämmande drönare med förmågan att döda skrämmer, främst för att det verkar som att det kommer bli så enkelt och därmed ge destruktiva människor större förmåga att ställa till med saker. Fascinerande liten hint om sätt att hantera det, från att ta över kommandot till att lura drönaren till att tro att den ser någonting annat än det som finns där. Att exempelvis ansiktsigenkänning är enkelt att lura.

Yuval Noah Harari – Tim Ferriss show (B)
Bra påminnelse om livets obetydlighet i ett större perspektiv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s