Kulturkonsumtion augusti

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under augusti.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

A madman dreams of Turing machines – Janna Levin (B-)
Fritt biografiskt om två revolutionerande vetenskapsmän med udda social funktion. Bitvis väldigt trevligt skriven, men större delen av tiden känns det som att författaren skriver med en tilltvingad form. Har inte ett naturligt flöde.

The road – Cormac McCarthy (A)
Poetiskt ordligt flödande dystopi där jag själv inte hade mäktat med att överleva, men en far och son kämpar vidare.

Draft No. 4 – John McPhee (B+)
Enkelt engagerande, en kraftdemonstration av författarens författarfärdighet. Lärdomar: första utkastet är pinsamt, det andra ska kännas som att det börjar bli något att visa upp och det fjärde handlar om mer passande ord. Rita fyrkanter runt ord där det känns som det skulle kunna finnas ett bättre. Slå upp i en ordbok. Gäller framförallt ord man redan kan. Läsaren behöver utrymme att skapa bilder i sitt huvud, Hemingway tänkte att det är som ett isberg där all ens egen kunskap är under ytan.

Sett

Upgrade (B)
Typisk teknologisk dystopi á Black Mirror, fast mindre realistiskt. Snyggt ihopknuten plot där alla trådar verkar finnas med, men väl förutsägbart och verkar följa lite av en checklista för vad som ska finnas med.

Gift vid första ögonkastet Norge (C)
Väldigt lik den svenska, men framhäver det “vetenskapliga” i matchningen än mer. Tycker det verkar vara nonsens och förmodligen skulle vara precis lika bra att låta någon vän från varje person prata med en del av de potentiella partnerna.

The umbrella academy, säsong 2 (C)
Märklig serie, med märkliga karaktärer och halvdant skådespeleri.

The peanut butter falcon (B)
Fin berättelse, fantastiska skådespelare.

Top chef, säsong 17 (B)
En all-star säsong. Skönt med kockar som mognat, lugnat sig och växt upp.

Hört

A bundle of nerves – Choiceology (C+)
Standardgenomgång av KBT för scenskräck. En intressant tanke väcktes: känslor är tolkningar av valens+styrka. Det är svårare att ändra båda de dimensionerna istället för bara den ena. Att få en person som är nervös kräver en förändring av båda, men att få en nervös person att bli “excited” behöver bara en förändring av valensen och är därför enklare. <- tänk igenom och se om det verkar stämma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s