Kulturkonsumtion juli

Normalt en samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under månaden, men den här gången bara det jag läst, för att det var det enda jag skrev ner.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Förundranseffekten – Katrin Sandberg, Sara Hammarkrantz (B)
Premissen att förundran är en undergörande känsla är tilltalande och känslan känns eftersträvansvärd. Sen är kausaliteten i de vetenskapliga beläggen högst tveksam, och boken saknar en tydlig stig genom berättandet.

Only yesterday – S. Y. Agnon (C+)
Fascinerande om uppbyggnaden av Israel och om judisk kultur. Märkligt obeskrivande skriven (“han sa det han sa” “de gick och la sig där de la sig”). Mest engagerande är kapitlen från en hunds perspektiv.

Lycka på fullt allvar – Katarina Blom, Sara Hammarkrantz (B)
Bra sammanfattning av positiv psykologi och grunderna för ett liv i välbefinnande. Saknar en tydlig röd tråd och någonting utanför det glättigt tillgängliga språkmässigt.

De hemliga breven från munken som sålde sin Ferrari – Robin Sharma (A)
Fängslande, underhållande och bra påminnelse om vad som faktiskt är viktigt i livet.

The biggest bluff – Maria Konnikova (B-)
Välskrivet och engagerande, men tydligt vinklat för att passa ett önskat narrativ. Poker är ett nollsummespel, det är inte livet.

The pumpkin eater – Penelope Mortimer (C)
Ett relationsdrama med många barn och mycket otrogenhet. Lite roligt med scener från terapirummet, men gjorde i övrigt varken intryck språkligt eller story-mässigt.

Boken om te – Kakuzō Okakura (A)
Filosofiskt behaglig skrift med utgångspunkt i teceremonin och därifrån om livet, varseblivande och varande. En bok att återkomma till och lära sig av i olika faser av livet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s