Kulturkonsumtion juni

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under juni.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Micromotives and macrobehavior – Thomas Schelling (C-)
Kritisk massa- hur många som krävs för att majoriteten ska skifta sitt beteende och hur olika människor “tipping point” skiljer sig åt – är intressant. Boken är dock för begränsad i sitt teoretiskfilosofiskt förenklande av mänskligt beteende, för att vara rätt igenom engagerande.

Only I level up – Jang Sung-Lak (C)
Koreansk webnovel i gränslandet dataspel, fantasy och dystopisk framtid. Coola karaktärer och utveckling, men en story med stora hål.

My brilliant career – Miles Franklin (B-)
Imponerande skrivet av en 16-årig australienska i slutet av 1800-talet, men försöker låta smartare än vad den är.

Presidenten – Miguel Angel Asturias (C)
De osäkra livet under en diktatur, beskrivet balanserandes på eggen mellan poesi och lila prosa. Lite för ofta det senare.

Glühende Rätsel/Glödande gåtor – Nelly Sachs (B-)
Haikuaktigt osammanhängande dikter, men tidvis vackert. Kul att läsa de på tyska och svenska

Än hyllar döden livet – Nelly Sachs (B)
Längre, mer sammanhängande, men samtidigt fortfarande förvirrande.

Warlord – Chen Ran, D-Dart (C)
Som att spela ett MMORPG utan att behöva göra det tråkigt repetitiva.

Sett

Walking on water (B)
Såg om den här dokumentären om Christo och projektet i Italien där besökarna fick gå på vattnet, i samband med hans bortgång. Fascinerande karaktär, imponerande livsprojekt tillsammans med den bortgångna frun Jeanne-Claude. Önskar att jag tagit del av projekten i person.

Space Force (C)
En blandning av tröttsam och mycket underhållande. Älskar John Malkovich prestation, har (nästan) alltid svårt för Steve Carrell.

Hört

Being Human (Scott Barry Kaufman) – Two psychologists, four beers (B)
SBK verkar som en underbar människa, roligt neurotisk, självupptagen men med en bra distans. Driv, passion och ångest. Inspirerande och nytänkande kring Maslows behovshierarki med en kombiation av evolutionspsykologi och humanistisk psykologi. Har skrivet en bok om personlighet med en del test i som kan vara värd att läsa.

Hjälp! Jag är kär i min handläggare – Flashback forever (A)
Bästa avsnittet. Weedman kan slänga sig i en flod med pirayor.

Moa Gürbüzer – Mäktiga kvinnor (C)
Lyssnade på i förberedelse för att vara med i Moas egen podd “Med eller utan” för att veta vem hon är.

What does it mean to be a “hard worker”? – No stupid questions (B)
Frågan om man jobbar hårt svarar man på i jämförelse med de som dyker upp i huvudet när frågan kommer (tillgänglighetsbias). Japaner svarar till exempel väldigt lågt (kan också ha med kultur av att inte hävda sig själv att göra), trots att större delen av världen tänker att de är väldigt hårt arbetande. Bättre att ge några vignetter och be personen jämföra sig med dem.
Lycka över livet är format som ett U. Det går stadigt neråt från 20-årsåldern till medelåldern (48), och stiger sen upp igen för slutet av livet. Verkar vara stressrelaterat (barn, gamla föräldrar, mitt i karriär). Går upp när förväntningar på livet justeras, barn flyttar ut och föräldrar dör(?)

The subtle art of facilitation (Andi Cuddington) – Curious humans (B)
Lyckad facilitering handlar om att förstå att man själv inte är huvudpersonen, våga improvisera utifrån det som händer i rummet men framförallt genom att vara förberedd. För varje timme workshop cirka 7 timmar förberedande arbete. Fem E:n som minnesregel för alla moment: Entice (få personer att känna att det kommer vara givande/roligt/spännande), Enter (de första ögonblicken är viktiga), Engage (se till att folk är aktiva), Exit (slutat är viktigt, vad ska folk ta med sig) och Extend (hur följer man upp resultatet och ser till att det lever vidare?). https://isaacjeffries.com/blog/2016/5/17/the-5-es-of-customer-journey

Dial D for distracted – The happiness lab (B)
Telefoner suger glädjen ur mycket, till stor del för att de hindrar oss från det spontana. Vi missar alla möjligheter och spännande saker som händer omkring oss när vi fokuserar så begränsat. Som gorillan och basketspelarna.

Shared plates, how eating together makes us human – Gastropod (C)
En man med en teori om att människan byggde civilisationen för att kunna äta tillsammans. Typiskt “zomg det här är nyckeln till människans framtåg!!1”-resonemang. Inte särskilt intressant. Kontentan egentligen att mänsklig kontakt är viktigt, och att mycket går förlorat digitalt.

Lagom pösiga nazistchinos – Flashback forever (B)
Alltid underhållande.

Being BF Skinner’s daughter: Deborah Buzan dispels the myths – School for the dogs (B)
Det blev mycket missförstånd kring Skinners uppfostran av sin andra dotter, för att han kallade det en låda som hon fick vara i. Det förväxlades med hans “skinnerboxes” som han tränade djur i, när det egentligen bara var en uppdaterad krubba som kontrollerade temperatur och luftfuktighet, samt hade fönster istället för gallet. Skinner låter som att han brydde sig mycket om familjen, och försökte hjälpa sin fru på det sätt han kunde.

The polyamorous professors, Diana Fleischman & Geoffrey Miller – Rebel wisdom (B+)
Polyamori med evidens och vetenskapligt tänk. Monogam-ish verkar vara den stabilaste relationsformen och vara det människan ägnat sig åt evolutionärt, men polyamori kan vara ett livsfilosofiskt val att sträva efter om man är villig att testa, kommunicera och experimentera. Fleischman och Miller ser det som en möjlighet men inte en relationsform som alla ska anamma. Även praktiskt realistiskt tänkande med att monogamin haft lång tid att etableras till att bli så välfungerande som den är, medan polygamin kommer behöva några generationer.

Does all creativity come from pain? – No stupid questions (B)
Om Freuds sublimering är ett relevant begrepp. Jag tycker ointressant för att det är omöjligt att testa. De funderar också kring om livet är meningsfullt för att det är ändligt. Duckworth tänker att om livet var oändligt så skulle vi vara mycket aktivare i början, för att barn är nyfikna och konstant lärande. Jag tänker att det snarare skulle vara passivt när folk blir vuxna, för att det alltid finns tid att lära sig sen. Vet ej dock, intressant fråga att prata med folk om.

30 cm slak jantelag – Flashback forever (C)
Inte ett av de bättre avsnitten.

Is incompetence a form of dishonesty? – No stupid questions (B)
En fältstudie på moral lämnade tusentals “tappade” plånböcker och såg hur många som återlämnandes. Kolla upp det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s