Kulturkonsumtion maj

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under maj.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

GULAG-arkipelagen (fängelseindustrin) – Alexander Solzjenitsyn (B-)
Sovjets inspärrande, avrättande och allmänna behandling av sina egna medborgare är helt galen. Att staten klarade sig så länge som den gjorde är fascinerande. Dock väl tung faktamässigt med namn och platser som utgår från att man vet mer än vad jag gör.

Malone dies – Samuel Beckett (C+)
Kräver koncentration, men belönar det också i form av vackert flödande tankegångar och en oklar existens.

Tusen tranor – Yasunari Kawabata (C)
En relationsberättelse kretsande kring slutet av teceremonier.

The four books – Yan Lianke (B)
Närvarande betraktelse av vad som hände i Kina i ett re-education läger fullt av akademiker. En blandning av naiv magisk realism och historik. Tror jag. Kan för lite.

Let the great world spin – Colum McCann (C+)
Behaglig läsning och Philippe Petits lingång mellan world trade centers två byggnader är fantastisk, men inte minnesvärd i övrigt.

Never split the difference – Chris Voss (A)
Tidvis frustrerande amerikansk i sin grandiosa övertygelse om vad som är rätt med väl utvalda exempel, men lärorik och användbar. Att lyckas i förhandling är mycket som att vara en bra terapeut: du behöver lyssna, använda tystnad, ställa öppna frågor, sammanfatta och spegla för att få mer information. I slutändan är det motparten som behöver ta ställning och säga “ja, precis”. Att få in någon i en kedja av “ja-sägande” (som är ett klassiskt tips) upplevs ofta manipulativt och genomskinligt, bättre att få person att säga nej till någonting i ett tidigt stadie så att den upplever sig vara i kontroll. Det bästa “nejet” är ett nej som inte sägs, utan snarare lägger tillbaka frågan på den andra parten, till exempel “Hur ska jag göra det?”. Ska en summa föreslås är det bättre att föreslå ett spann, där det önskade är den lägsta siffran i spannet. Ex. “Vad är ditt löneanspråk?” “Jag tänkte mig någonstans 43 500 – 47 000 kr”. Gärna också med en så specifik siffra som möjligt.

Humankind – Rutger Bregman (A+)
En fantastisk exposé av människans fungerande genom tiderna som direkt påverkade min bild av världen och mina medmänniskor. Boken kontrasterar Thomas Hobbes bild av männniskan som grundläggande korrupt med Rosseaus bild av att det är civilisationens styrning som är grunden till det onda och att människan i grunden är altruistisk. Bregman går igenom berömda fall ur historien (Milgram, Flugornas herre, Stanford prison experiment, förintelsen och påskön), visar på ny information och andra tolkningar som i slutändan innebär att individen vill väl, men att det ändå kan leda till negativa konsekvenser. Övertygande och upplyftande, en bok att komma tillbaka till när jag behöver må bättre.

Sett

Dörrvakterna (A-)
Närgånget och öppenhjärtligt porträtt av livet som dörrvakt. Överraskande intressant med komplexa karaktärer. Väldigt avskräckande från yrket, klubb- och krogliv, alkohol och droger.

Becoming (B)
Michelle Obama är en inspirerande människa.

Lee Miller – fängslande fotograf (B)
Självständig och äventyrlig i en tid när kvinnors plats sågs som underordnad. Spännande historia och vackra bilder, men lite tråkigt gjord dokumentär. Hennes liv kommer bli en bra spelfilm.

Dansa först (C-)
Typisk svensk filmfestivalsindie. Drömmiga scener, lite hackig redigering och trist plot. Härlig dans, men alldeles för få ordentliga dansscener. Orkade inte kolla klart.

Rick and Morty – säsong 4 (B)
Underhållande, men ibland väl märkligt och äckligt.

Billions – säsong 1 (B+) och 2 (B-)
Starka roller, fascinerande karaktärer och bra spänning. Paul Giametti är fantastisk. Spårar ur och blir för mycket beroende av konstanta plottwists, och det verkade bara som att det skulle fortsätta utför.

Vem bor här (C)
Roligt att få se folks hem, speciellt eftersom de här är normala men i den spektakulärare delen av normalfördelningen. Delar är störigt klippta och programledaren har en artificiell glättighet som får mig att hoppa förbi delar.

Hört

The case of the missing hit – Reply all (A)
Fantastisk berättelse om en pophit som inte går att hitta på nätet, och ingen kritiker känner igen.

Education is a waste of time and money (Bryan Caplan) – Smart people podcast (C)
Argumentet är främst att man inte tränas för ett yrke. Jag håller med om att de flesta utbildningar inte tränar en särskilt specifikt för det utbildningen påstår – därför är YH-utbildningar bra – men tycker samtidigt utbildning fyller ett bredare syfte.

A better economic model (Kate Raworth) – Smart people podcast (B+)
Ekonomin behöver omformuleras till att hålla sig inom ett spann där den växer, men samtidigt är hållbar. Raworth vet att bilder fastnar i minnet och har skapat bilder som “doughtnut economics”. Ser fram mot att läsa boken.

Inside the mind of the iconic writer (Michael Lewis) – Tim Ferriss Show (B+)
Behaglig att lyssna på och med bra historier. Verkar jävligt smart och vettig.

The memory illusion – You are not so smart (B+)
Minnet är oerhört subjektivt, och går bra att påverka. Dr. Julia Shaw lyckades få 70 % av studiedeltagare att komma ihåg ett brott de inte begått, genom att blanda in riktiga händelser med en påhittad kort beskrivning som deltagarna sen ombads fylla ut med detaljer. När de gjort det några veckor trodde de genuint att det skett. Nyckeln var så fort personen lägger till en detalj, till exempel beskriver “himlen var blå”. Så fort hjärnan börjat konstruera upplevelser tror den på dem.

Smörfarbrorns porrkastrull – Flashback forever (B)
Ett av de bästa avsnitten so far, men alla är värda att lyssna på.

Reasons to be cheerful – Freakonomics radio (B)
Negativitetsbias innebär att negativa händelser tar mycket mer fokus och energi ur vårt liv än det positiva. Den finns i alla aspekter av livet. Det krävs ungefär fyra likvärdigt starka positiva upplevelser för att kompensera en negativ. Det bästa är att välja att fokusera på annat – ej läsa nyheter till exempel.

Bidder beware – Choiceology (B-)
“Vinnarens förbannelse” handlar om att vinnaren i en auktion oftast betalar för mycket. Förståeligt statistiskt: en grupp är nästan alltid bättre än en individ på att skatta en okänd siffra, för att en del gissar för lågt och andra för högt. Den som vinner en auktion är den som gissat högst av alla. Det viktiga är det subjektiva värdet, om varan är mer värd för dig än andra, då kan det ändå vara värt den ekonomiska kostnaden. Jag tycker också det missas att en varas värde kan påverkas av säljpriset. Objektivt såväl som subjektiv.

The power of a made-up ritual – The happiness lab (C)
En ritual kan fungera som ett bra symboliskt slut, eller en påminnelse, som kan förenkla processande.

Benefits and perils of streaks (Samuel Salzer) – Behavioral grooves (C)
Streaks kan fungera bra, men också ge felaktiga incitament och bli ett mål i sig.

Octomom – Radiolab (A)
En bläckfisk i bråddjupet. Inget ljus. Många fiender. Hur länge stannar hon för att skydda sina ägg? Längre än något annat känt djur. Fascinerande och gripande.

Goal setting, prompts, priming and skepticism (Gary Latham) – Behavioral grooves (B)
Jag har tänkt att priming är skräp, vilket också Gary Latham gjorde tills han började undersöka det och inte lyckades falsifiera det på något sätt. Märkligt, och jag är nu förvirrad. Är priming värt att utforska vidare?

Did Covid-19 kill the handshake? – No stupid questions (B)
Trevligt och intressant att höra Duckworth och Dubner prata och ställa frågor. Intressant tanke om att handslag borde försvinna, och vikten av ett vettigt alternativ. Jag röstar för en bugning med handen på hjärtat.

Working your way to happiness – The happiness lab (A-)
Det går att vara lycklig i de flesta jobb, det handlar till stor del om fokus. En studie kollade på sjukhusstädare och trodde de råkat intervjua två olika grupper för att den ena var missnöjd och sa att det var okvalificerat, medan den andra mådde bra och tyckte det krävde mycket. Skillnaden var att den andra gruppen tog kontroll över sitt eget arbete, och upplevde att de gjorde något för andra. Som personen som tackade cancerpatienter som spydde, för att de gjorde att han hade ett jobb. Eller den på komaavdelningen som flyttade tavlor för att det kändes som att det kunde göra något.

Good habits, from context to rewards (Wendy Wood) – B.E. Good! (B)
Hon och BJ Fogg betonar samma saker: kontext spelar roll (minska friktion), det behöver finnas omedelbara belöningar.

How to shift from victim consciousness, reduce drama, practice candor, be fully alive, and more (Jim Dethmer) – Tim Ferriss show (B)
Behaglig semi-spirituell före detta präst som samlat de bästa lärdomarna från många coacher. Bra tips, och jag gillar hans fokus på att leva fullt ut, och att i relationen ta ansvar för radikal transparens. Fick mig att tänka på pappa.

Pizza Pizza! – Gastropod (C)
Definitionsprat och om pizzans historia. Inte särskilt intressant eller minnesvärt, förutom att en pizzaexperts hatpizza var den svenska kebabpizzan som han fortfarande drömmer mardrömmar om.

The world needs your crazy ideas – Smart people podcast (C-)
En person som har haft mycket tur som tror sig veta vad som är viktigt för andra, med en värd som är överdrivet intresserad av att prata med en miljardär. Sympatisk miljardär som inte tycker pengar är så viktigt, och insåg det när han inte visste vad han egentligen skulle med mer pengar till (innan han var rik).

Speedy beet – Radiolab (A)
Beethoven satt tempomarkeringar på sina symfonier i slutet av sin karriär, som är betydligt snabbare än de brukar spelas. Varför? Några absurda förklaringar testas, och man får höra exempel på hur hans verk låter i olika tempon. När människor själva håller takten tenderar de att vara för snabba på långsamma tempon, och för långsamma på snabba. Där vi är bäst på att hålla tempot är 92 – 96 BPM. Varför är det människans naturliga tempo? Ingen förklaring ges.

The art of letting other people have your way (Chris Voss) – The knowledge project (B)
Strunta i ankare och lägsta alternativ, gå in i en förhandling och lyssna. Var öppen med alla svagheter som båda parter vet om, förklara inte bort de själv utan låt motparten göra det genom att använda tystnad. Förhandling enligt Voss låter mycket som terapeutrollen.

For whom the alarm clock tolls – The happiness lab (B)
“Tidssvält” är subjektivt och dåligt för hälsan. Vi har fått mer tid, men ofta är den upphackad i “konfettibitar” som vi är dåliga på att använda. Genom att bli mer medvetna om vad vi gör med tiden går det att må bättre. Det är viktigt att ta sig tid att bara vara, andas, tänka och göra saker vi vet är bra på sikt, som att ta kontakt med vänner. Öppenhjärtligt av programledaren.

A spoonful of sugar – Choiceology (A)
För att någonting upprepat ska bli av krävs det ett element av omedelbar belöning. Vi underskattar behovet av det hos oss själva och andra. Temptation bundling/mary poppins-effect är sätt att göra det. Ayelet Fishbach har gjort intressant forskning, bland annat som visat att elever gör fler matteuppgifter i ett klassrum med färgade pennor och musik. En annan bra studie lät deltagare välja mellan att läsa igenom skämt och få lite betalt per minut, eller läsa igenom en datormanual och få mycket betalt per minut. De flesta valde datormanualen för pengarnas skull, men tjänade i slutändan mindre för att de ägnade mindre tid åt det.

What is the optimal way to be angry? – No stupid questions (B)
Fortsatt intressant och behagligt att lyssna på deras frågor till varandra. Roligt att Dubner föreställer sig folk med hundansikte när han stör sig på dem, för att bli mer empatisk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s