Kulturkonsumtion april

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under april.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

The tree of man – Patrick White (B-)
Ett epos om en mans stilla liv, från födelse till död. Som en australiensisk variant av Mobergs utvandrarna.

Overgeared – Park Saenal (C+)
Överraskande entusiasmerande och spännande, långt bortom det rimligas gräns. 1.5 miljoner ord (första 1201 kapitlen) om ett MMORPG i VR. Motsvarande 15 böcker á 400 sidor. Hade varit mer värt att läsa de femton böckerna.

Ansichten eines Clowns – Heinrich Böll (C)
Manligt egoutforskande och ifrågasättande av religionens roll i Tyskland. Författaren skrev själv i efterordet från -85 att saker förändrats så mycket sedan den gavs ut -63 att den kunde vara svår att förstå vikten av, vilket förstås är dubbelt sant idag.

Under the influence – Robert Frank (C)
En bok för policybeslutsfattare. Bra påminnelse om hur viktigt det sociala inflytandet är och hur beteendekaskader kan uppstå. Lite begränsad i sitt perspektiv som missar att länder påverkas av länder på samma sätt som individer av individer. Intressant med att relativ köpkraft inte skulle påverkas av högre skatt, och att påverkan på välmående därför skulle vara minimal.

Spain in our hearts – Pablo Neruda (B+)
Brutal. Full av vrede och sorg över inbördeskriget i Spanien medan det pågick. Hade jag vetat mer hade den säkerligen varit än kraftfullare, känslan i den är rå och närvarande på det bästa av sätt.

Efter Europa – Ivan Krastev (B-)
Svepande analys av EUs risk att falla samman, med utgång i tänkare från Zisek till Saramago. Fascinerande i sin bredd och anspråk. En ögonblicksbild av situationen i Europa 2018, med fokus på populismen framgång och grund.
“Den liberala demokratins paradox är att medborgarna är friare, men att de känner sig maktlösa.

Banditen Murietas bravader och död – Pablo Neruda (B+)
Vackert musikalisk pjäs med flödande skönhet i språket. Hade gärna sett den uppförd!

Sett

RuPaul’s drag race, säsong 12 (C)
Drama, känslor och stil.

Gossip Girl (C)
Småunderhållande, men inte så sevärt som första gången.

Husdrömmar Sicilien (B-)
En fin relation, lite galen, lite frustrerande men också väl av varandra kompletterande.

Harry Potter och hans rötter (C)
JK Rowling har byggt upp sitt universum utifrån existerande mytologier och gjort någonting som fångar världen. Mere exposure-effekten som stöd?

Dejta (C)
Pinsamt och fint, med relationer som känns äkta men förstås överdramatiserade.

Hjälp, vi har köpt en bondgård (B)
Kalle och Brita Zackari gör ett till tv-program. Den här gången flyttar de ut på landet och gör det till sitt liv. Härligare än många andra av deras program, för att det blir mer på riktigt, inte att de bara testar någonting tillfälligt. Ökar oväntat mitt tidigare icke-existerande sug på hus och gård. En längtan som kretsar kring att göra handfasta saker.

George Soros – hjärnan bakom allt? (C)
Jag var nyfiken på vem han är, men programmet handlade mest om konspirationsteorierna mot honom som den globala judiska kraften. Intressant att höra hur starkt den konspirationsteorin har påverkat vår politiska verklighet, men totalt värdelösa “bevis” på att han inte är den som extremhögern påstår.

Hört

Rian Holiday – How to use stoicism to choose alive time over dead time – Tim Ferriss show (C)
Stoicismen handlar om att hantera det som kommer, utan att låta det få en ur balans. Ferriss och Holiday pratar dock ibland som att det gäller att komma bort från negativa känslor, att inte uppleva ilska. Fokuset behöver vara att kontrollera beteendet, inte att försöka undvika känslan. Det bra de säger är att välja levande tid – att aktivt göra saker – istället för att avvakta och bara vänta på att Coronan ska vara över.

So close to the prize – Choiceology (B)
Att uppleva sig närmare ett mål gör att folk (och råttor) anstränger sig mer. Det går att använda i exempelvis kundlojalitetsprogram genom att ge fem stämplar “gratis” på ett tio-kort, istället för ett kort med fem stämplar för att nå belöningen. Samma sak med gratis resemil, hotellpoäng, etc. Termen är goal-gradient hypothesis.

Who gets the ventilator – Freakonomics (C)
Tidigare teoretiska filosofiska frågor blir allt mer praktiska i dagens samhälle. Att inte välja är också ett val, och ofta ett av de sämre.

Dr. Jane Goodall: The legend, the lessons, the hope – Tim Ferriss Show (B)
En inspiration, ett under och en världsförbättrande människa. Världen är en bättre plats – som blir än bättre – med henne i den.

The cataclysm sentence – Radiolab (B)
Spännande premiss om vilken mening du skulle skicka vidare till eftervärlden om ett domedagsevent utplånade all vetenskaplig kunskap. Radiolab frågar en rad olika människor verksamma inom diverse områden. Bäst var Richard Feynmans ursprungliga svar “I believe it is the atomic hypothesis; that all things are made of atoms — little particles that move around in perpetual motion, attracting each other when they are a little distance apart, but repelling upon being squeezed into one another.” Det är en nyckel till allt det praktiska vi känner till om världen.

Fear setting: the most valuable exercise I do every month – Tim Ferriss show (B)
För att hantera svåra frågor är det bra att ge rädslan fast gestalt. Tim Ferriss sätt att göra det handlar om att lista allt som kan gå fel, fundera över hu rdet går att förebygga, eller om det inte är möjligt, att reparera. Sen fundera över vad fördelarna vore med försöket till förändring (oavsett utkomsten), och vad nackdelarna vore att stanna kvar i det nuvarande läget.

Eating the rainbow – Gastropod (C)
Matens färg har blivit viktigare över tid, för att våra förväntningar standardiserats genom reklam, och att förpackningar har gjort att det kan vara svårt att bedöma annat. En apelsin är exempelvis inte per automatik bäst när den har en stark orange färg – en del mogna apelsiner är gröna – så det är viktigare med vikten.

Rana el Kaliouby – AI, emotional intelligence, and the journey of finding oneself – Tim Ferris show (B-)
Stark och cool egyptiska som har gått sin egen väg, med ursprung i en familj som var både progressiv och konservativ. Hennes företag läser känslor genom ansiktsigenkänning. Hade velat höra henne prata om Lisa Feldman Barretts bok och syn på känslor i förhållande till det de gör. Också intressant när hon pratar om företagets värderingar och vikten av dem, samtidigt som de verkar jobba till stor del med marknadsföring och analys av folks reaktioner på det.

Atomic artifacts – Radiolab (B+)
Vilka föremål vore värda att spara om större delen av ett land skulle gå under? Fascinerande att höra om hur USA förberedde sig på städerna skulle kunna utplånas, och spännande att fundera över vad som är värt att spara. Jag håller med de som tycker att nationalistiska symboler är destruktiva, och att det som behövs är det som påminner om medmänsklighet.

Psychopaths and superheroes – The happiness lab (B)
Det som gör oss lyckliga är att hjälpa andra. Det som gör folk till superaltruister som skänker bort en njure är inte medfött, utan sker en god gärning i taget. En forskare undersökte psykopater för att förstå det altruistiska, och såg en skillnad på amygdala och empati.

A choice apart – Choiceology (C)
Vi tar olika beslut beroende på om vi jämför saker sida vid sida eller en och en. Samtidig jämförelse ger bättre resultat, och kan eliminera könsdiskriminering vid anställningar. Avsnittet ger dock inget svar på hur det kan hanteras i jämförelser med fler än två saker, där A kan föredras över B som föredras över C som i sin tur föredras över A.

How Rahm Emanuel would run the world (B)
Häftig borgmästare som myntade begreppet “never waste a good crisis”. Han poängterar mycket vettigt att det finns en fortsättning som handlar om att ta tillvara på möjligheten att utvärdera vad som är viktigt och prioritera det. Inte bara att dra snabb nytta inom andra fält. Bra nytt podformat med Steven Levitt som i sig är en intellektuell gigant, och kommer fortsätta intervjua andra av samma kaliber.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s