Kulturkonsumtion januari

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under januari. Den här månaden mer filmtungt än normalt då jag jobbade som gästutfrågare på Göteborgs filmfestival.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, hur vädret är, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Messengers – Steve Martin, Joseph Marks (C)
Typisk populärpsykologisk genomgång av ett ämne. Tes uppställd, forskning funnen som håller med. Ingenting som visar att de uppställda faktorerna är de kraftfullaste, nyanserar viktigheten eller på något sätt är en uttömmande lista.

World about us – Claude Simon (C)
Ett nedslag i några timmar på tre olika platser; bland soldater väntandes på fiender, bland byggarbetare och i tavlornas människor. Konstant invävda i varandra i en fascinerande och förvirrande helhet.

Den sanna känslans ögonblick – Peter Handke (B)
Påminner till en början om en manligt kulturellt pretentiösare variant av Erlend Loes “Naiv. Super.” och slutar i en psykos.

Mozart i Prag – Jaroslav Seifert (C-)
Platt och med dåligt flöde. Frågan med poesi är alltid om det är översättningens fel.

Pestmonumentet – Jaroslav Seifert (B-)
Bättre än den förra om än långt ifrån Szymborskas nivå.

Walden two – B.F. Skinner (B)
Utopin som bygger på positiv förstärkning. Deppigt att Skinner redan 1956 målar upp de problem med klimatpåverkan mm.

Sett

The marvelous Mrs. Maisel. Säsong 3. (A-)
Svagare än tidigare, men fortsatt helt fantastiskt. Kan inte rekommendera hela serien högt nog. Rolig, smart och snygg.

Fantastic fungi (C)
Svamp är fascinerande och vackert. Den här dokumentären dock väl mycket av en kärlekshyllning. Lite kritik eller andra perspektiv hade gjort mycket för behållningen.

A bigger world (B+)
Världen särskiljer tydligt mellan vetenskapligt och övernaturligt. Corinne får en schamanistisk transupplevelse och för in det hon lär sig i västerländsk forskning för att skapa en djupare förståelse. Vacker film baserad på sann historia.

Den sista sommaren (A-)
Oerhört bra skådespelarinsatser när sex ungdomar åker ut på landet och brottas med frågor om relationer, närhet och om hemligheter ska avslöjas eller bäst hålls hemligt.

Inland (B+)
Skildring av hur en depression kan te sig när livet kastas runt och landar i en lågmäldhet i det norrländska inlandet. Tungt och vackert.

Psychosia (C)
Vackert foto. Förutsägbar historia med obehagliga porträtt av människor och ett slut som hyllar självmord.

Wolf wood (B)
Rysk skräck och fabelpastisch. Förmodligen långt bättre om en kan rysk mytologi, men charmig likväl.

Rocks (C)
Ungdomar i London. Vad som händer när man växer upp utan att kunna lita till sin omgivning.

Samtidigt på jorden (A-)
En vacker dokumentär kontrastering av det största i livet – döden – och alldagligheten det blir för de som jobbar med det. Dödgrävare, krematoriearbetare och likbilsförare.

We are here now (D)
Ointressant filmskolefilm om föräldrar i en föräldragrupp och det drama som uppstår.

A perfectly normal family (A-)
Kontrastrikt fint om hur en familj kan drabbas när fadern kommer ut som kvinna. Nyanserat och känslosamt.

Present.Perfect. (D-)
Två timmars ihopklipp av kinesiska livestreamers. Hade stängt av efter 12 sekunder om jag stött på det online istället för som en film på Göteborgs filmfestival. Hade gått efter en timme om det inte varit för att jag somnade efter en timme.

Hört

Penn Jillette on Magic, losing 100+ pounds and weaponizing kindness. The Tim Ferris Show. (B)
Genom att kontinuerligt föra dagbok och varje dag läsa igenom 1 år sedan, 5 år sedan och 10 år sedan blir det möjligt att jämföra utveckling och se stagnation. Har du samma konflikter nu som för ett år sedan?
Vi har olika typer av minnen. Penns visuella är värdelöst. Mitt episodiska är dåligt.

Dinner plate invasion: Lionfish, tiger shrimp and feral pigs. Gastropod. (B)
Ett sätt att kontrollera invasiva arter är genom att äta dem. Problemet är skeva incitament som kan göra att folk då avsiktligt behåller dem. När det sattes ett pris på råttsvansar i ett försök att få död på råttor, började folk föda upp råttor för att kunna lämna in svansarna.

Pluralistic ignorance. You are not so smart. (B+)
Det finns en skillnad mellan vad som uttrycks och vad folk tänker. Det kan gå så långt att majoriteten tycker en sak, men tror att de är i minoritet för att det offentliga uttrycket är ett annat än det interna. I Saudiarabien tyckte de flesta unga män att det var okej att deras fruar skulle arbeta utanför hemmet, men de flesta trodde att andra inte skulle vara okej med det, och de agerade då också själva som att det inte var okej. Genom att få informationen om vad andra faktiskt tyckte, förändrades beteendet.

Old world vs. New world: The great wine debate. Intelligence squared. (A-)
Oerhört befriande att höra intelligenta personer argumentera om någonting från två olika håll med valida poänger. Blev ofta mer humor än seriositet i frågan, då fokus låg på olika aspekter av om nya världen eller gamla är bäst. Det kan dock nog vara så många saker som upplevs som motsättningar är; skenbart är det en meningsskiljaktigthet, men det beror på en bristande operationalisering av vad det är debatten handlar om.

The opioid tragedy. Freakonomics Radio. (C)
Att klassa smärta som någonting som måste åtgärdas, ledde till en enorm överförskrivning av smärtstillande vilket i sin tur ledde till enorma problem med drogberoende. Än värre blev det av att läkare sen slutade skriva ut medicinen, och folk sökte sig istället till heroin och fentanyl då det var billigare och enklare att få tag i.

Think yourself happy. The happiness lab. (C)
Mindfulness är nyttigt och bra och borde alla ägna sig åt.

The United states of McDonald’s. Gastropod. (C)
McDonald’s serverar 1 % av världens befolkning varje dag. När man går in på statistiken kring snabbmatskedjan är det helt sjukt hur stort det är.

Team human. You are not so smart. (A)
Spoilers aren’t possible in any art of value. The value comes from people asking questions or thinking about things. Things that can be spoiled are only of limited value, they are consumables in the same way as fast food or a candy bar. It’s enjoyable short-term, but doesn’t help you develop or learn in any way.
Humans can embrace ambiguity, it’s unpleasant, but it’s what makes us uniquely human. Algorithms destroy that. They say that someone is 80 % likely to do/buy something and target ads to them, and thereby they might raise the likelihood to 90 %. Algorithms aren’t innocent things that help us find the things we like by presenting them, the presentation itself shapes what we do. It makes us lose diversity and thereby the things that make us unique and wonderful.

The messenger is the message. Behavioral Grooves. (C-)
Inget nytt som inte är med i boken. Samma brister.

The random show. Kevin Rose and Tim Ferriss. (C)
För mycket psykadeliskt fokus för att vara intressant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s