Kulturkonsumtion december

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under december.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, längden på mitt hår, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.

Läst

Om hasch – Walter Benjamin (C)
Lite förvirrande upplägg med texter som återkommer, och beskrivningarna från rusets dimmor är så dimmiga som det tillståndet tenderar att vara. Ändå fascinerande och en del vackra ordvändningar.

Leviatan – Lyra Koli (B+)
Modernt diktepos om den mytologiska varelsens möjliga existens, och vilken form den må ha varit. Rolig och tänkvärd mental djupdykning som täcker allt från bibeln och Dante, till Linné och internetfunderingar i sin sökan efter svaret på vad Leviatan är.

The lies we tell ourselves – Jon Fredrickson (B)
Mer filosofiskt än psykologiskt med grundtanken att alla problem har sin grund i att vi inte är ärliga mot oss själva utan försöker försvara oss mot obehag. Luddigt och blommigt berättande, men kan med behållning läsas ett slumpmässigt kapitel i taget.

Go tell it on the mountain – James Baldwin (C-)
Familjedrama kretsande kring en predikant där alla i familjen har sina mörka förflutna. Jag märker att jag har svårt att relatera till utsattheten, fattigdomen och den afroamerikanska bakgrunden.

Nudging i praktiken – Ida Lemoine, Kajsa Lindström, Linda Lindström, Samuel Salzer (C)
Ytlig genomgång och guide till hur Beteendelabbet jobbar med nudging. Det är svårt för mig att avgöra om den är bra eller inte då den ligger på en sån basic nivå, förhoppningsvis upplevs den användbar och är till nytta. Stör mig på att kognitiva bias översätts till tankefällor, då det låter som att de är problem istället för att lyfta upp varför de överhuvudtaget existerar.

Aké – Wole Soyinka (B)
En barndomsberättelse i gränslandet mellan det mystiska och det kristna. Intelligent, roligt och engagerande om än ibland förvirrande.

Sett

På Spåret (B)
Alltid bra.

His dark materials (C-)
Överlag vackert filmat och bra skådespelarprestationer, men historien är lite för bristfällig och missar att väcka emotionellt engagemang.

Landet lyckopiller (C)
Bra koncept men problematiskt okritisk till SSRI. Nämner i princip inte deras biverkningar och svårigheten i att sätta ut dem när de väl är insatta över längre tid. Det kan vara svårt att veta vad som är biverkningar och vad som är återvändande problem.

Hustlers (C-)
Fascinerande hur J Lo kan vara 50 och se ut som hon gör, men det är också filmens behållning.

Hört

De två par bluetoothörlurar jag hade har gått sönder, så jag har inte lyssnat på poddar alls den här månaden.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s