Kulturkonsumtion september

En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under september.

Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, längden på mitt hår, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.
E = Jag skäms över att jag avslutade det här. 
F = Jag är en sämre människa efter det här än vad jag var innan.

Läst

Deliberate practise for psychotherapists – Tony Rousmaniere (A)
Övertygande och motiverande för att bli bättre på vad som helst.

Atavist Magazine – The master forger (B)
Underhållande berättelse om en konstförfalskare och konstindustrin som gör det möjligt (eller till och med implicit främjar förfalskare).

Palace walk – Naguib Mahfouz (A)
En familj i Kairo med en man som är den varmaste av vänner och strängaste av fäder. Poetiskt, vackert, psykologiskt tänkvärt och fångande.

Dumhetsparadoxen – Mats Alvesson, André Spicer (C)
Organisationer är ofta inte optimerade för att låta människors kunskap, kompetens och kreativitet få blomma ut. Anekdotiskt intressant, men saknar stöd för det författarna faktiskt påstår.

Watermark: an essay on Venice – Joseph Brodsky (B)
Kärleksförklaring till skönhet och en stad Brodsky alltid återvände till under vintern.

Underkastelse – Michel Houllebecq (B-)
Frankrike i nära framtid när politiskt polariserande krafter dominerar samhället. En livsled professors liv skakas upp när utbildningsväsendet blir muslimskt.

Ålevangeliet – Patrik Svensson (A)
Ålar är sjukt fascinerande varelser och Patrik gör ett utmärkt jobb med att blanda sin egen familjeberättelse, ålens historia och nutid.

Sett

Veronica Mars, säsong 4 (B)
En värdig uppföljning på en klassisk serie. Fascinerande att alla nyckelskådespelare är tillbaka.

And then we danced (B-)
En manlig kärlekshistoria i ett konservativt land.

Fisherman’s friends (C)
Fiskare som sjunger gamla melodier blir upptäcka och charmar nationen. Svårt att inte gilla.

Men in black: International (C)
Trevlig action, men inte mer än så.

Late night (C)
När en talkshowvärd visar sig vara ur kontakt med världen blir hon räddad av en kvinna som tar plats i hennes manusteam.

The hustle (C)
Dumt och löjligt om två helt olika kvinnor som båda är bedragare, men i slutändan själva blir bedragna. Perfekt för en hjärndöd flygresa.

Hört

Tim Ferriss show. David Allen – The art of getting things done (C)
Struktur handlar inte om att skapa listor för att skapa listor, utan ska vara ett verktyg för att få det gjort som man vill få gjort. Det behöver finnas ett högre syfte som känns motiverat för en.

Freakonomics radio. The economics of sports gambling (C)
Det uppskattas finnas närmare 300 miljarder dollar i svarta pengar i vadslagning i USA, och marknaden legaliseras nu. Det kan förutom att dra in mycket skattepengar (vilket är anledningen till att stater vill legalisera) påverka hela sportsindustrin.

Behavioral Grooves. Christian Hunt – Mitigating human risk (B)
Den största faktorn för problem på arbetsplatser är inte avsiktlig eller uppstår på grund av dåliga datorer, utan handlar om mänskligt beteende.

Radiolab. What’s left when you’re right? (B)
Fin samling disparata berättelser. Prisoner’s dilemma testades i praktiken i slutet av en gameshow och en man hittade den perfekta taktiken. Han sa helt öppet att han kommer välja att stjäla, men sedan dela pengarna med sin motståndare. Det argumenteras fram och tillbaka en timme innan de väljer bollar, och han visar sig ha ljugit och väljer att dela där och då. På det sättet garanterade han i princip att det skulle bli delat mellan de två.

Behavioral Grooves. Annie Duke: revisiting the Matrix (B)
Det är jobbigt att känna till sanningen och kan ibland leda till att folk mår sämre, vilket gör att vi gärna blundar för fakta vi egentligen känner till. Det är dock kortsiktigt tänkande, för att skapa en samhällelig förbättring behöver vi kunna erkänna för andra och oss själva saker vi är obekväma med.

Kevin Rose show. Nir Eyal: Indistractable, how to control your attention (A)
Vi behöver kontrollera vad som tar vår tid, annars styrs vår tid av andra. Utan att veta vad vi vill ägna tiden åt, kan vi inte säga att vi blir distraherade eller prokrastinerar. Distraktioner handlar alltid om triggers, externa till viss del, men främst interna. Grundtesen är att kroppen alltid eftersträvar homeostas, fysiskt och psykiskt. Vi behöver lära oss förstå vad det är som distraherar genom att lära känna våra inre sensationer. Steg två är sedan att se till att det finns tid för att ägna oss åt det vi vill (traction) istället för det vi inte vill (distraction). Steg 3 är att ta bort externa triggers och steg 4 är att använda oss av precommitments för att hålla oss till det vi vill göra. Det kan vara ekonomiskt, socialt eller känslomässigt.

Where should we begin? – Med och av Esther Perel (A-)
Mänskligt och öppet om svårigheter i relationer. Fascinerande att få ta del av en terapeuts arbete, men ofta verkar klienterna ha gått igenom stora mängder terapi tidigare. I princip alltid kan svårigheterna sammanfattas som dålig kommunikation. Hade varit intressant med uppföljning hur det gick för paren sen.

Freakonomics radio. How to make meetings less terrible (B)
Ett möte behöver ett tydligt syfte och en avgränsad tid. Anledningen till att många möten idag är en timme är främst på grund av schemaläggningsprogram och har inget med behov att göra. Det som kan avhandlas via mail ska avhandlas via mail. Få folk att prata två och två kan leda till mer interaktion och delaktighet. Mötesledaren oproportionerligt ofta nöjd med möten. Att inleda med att säga någonting bra och dåligt från veckan kan verka tillåtande för olika perspektiv under det fortsatta mötet. Bra att avsluta med en uppsamling istället för att tiden bara plötsligt tar slut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s