En samling av en del av det jag läst, sett och lyssnat på under augusti.
Betygen är godtyckliga och beror på saker som mitt humör, om jag ätit på senaste, sovit ordentligt, längden på mitt hår, vad det senaste jag läste var och förmodligen en lång rad andra saker utom min kontroll. På ett ungefär betyder betygen ändå:
A = Jag kommer att entusiastiskt prata om det med en rad personer.
B = Det var värt att läsa/se/lyssna på.
C = Okej, men inte minnesvärt.
D = Det här var dåligt, önskar att jag gjort något annat.
E = Jag skäms över att jag avslutade det här.
F = Jag är en sämre människa efter det här än vad jag var innan.
Läst
Burger’s daughter – Nadine Gordimer (B+)
Som en resa med tåg i ett kuperat landskap. Behaglig språkmässigt med en rad olika nedslag i huvudpersonens liv och syn på politik, relationer och världen kring sig.
Örn eller sol? – Octavio Paz (C)
En hint av den egentliga poesin, för kretsande kring lek och surrealismen i språket för att verkligen vara läsbart på annat än spanska.
The great battle of fire and light – Wait but why (A)
Nätets mest livsinspirerande och lärorika blogg är efter tre år tillbaka med det första i en lång serie om hur människan fungerar. Evolutionär grund till hur vi fungerar, med alla allmänna djuriska egenskaper för genetisk överlevnad plus unika förmågor i empati, logiska resonemang och fantasi som möjliggör för oss att åstadkomma långt mer.
Gryning över Kalahari – Lasse Berg (A-)
Solid genomgång av mänsklighetens framkomst fylld av levande berättelser och samtal med världens främsta evolutionsforskare.
Bikupan – Camilo José Cela (B)
En roande men fragmentarisk bok om en rad liv i Madrid.
Sett
Once upon a time in Hollywood (D)
För Hollywood-smal på samma sätt som “Hail, Caesar!”. Den kändes som sina 2 timmar och 42 minuter i längd. Bra dynamik mellan Leonardo Di Caprio och Brad Pitt.
Parning (C+)
En nära titt på hur en relation kan utvecklas över tid, från närhetstörst till obesvarad kärlek till en vänskap.
Besatta av rikedom (A)
Närgånget och utvecklande av hur det är att växa upp med pengar som norm eller mål, hur det påverkar ens tänkande och insikten om vad som faktiskt spelar roll i livet. Fascinerande karaktärer och fantastiskt att se förändring över 20 år från en mästerfotografs lins.
Hört
Sommar i P1. Emma Leijnse. (B+)
Det mesta som ses som problematiskt i samhället (kriminalitet, sjukdom, självmord) kan kopplas till lågt presterande i skolan. Kvinnor är på väg att ta över helt i utbildningssystemet, förlorarna är de lågutbildade männen. Att utbilda kvinnor gör underverk för ett lands ekonomi och framgång. “Utbildar vi en pojke, då utbildar vi en pojke. Utbildar vi en flicka, då utbildar vi en familj.”
Sommar i P1. Nick Bostrom. (B)
Bostrom skapade simulationsteorin, om hur mycket troligare det är att vi lever i en simulation än att vi inte gör det. Överraskande roligt och underhållande av en karaktär som verkar vara bland de mer överintelligenta människorna som finns.
Sommar i P1. Thomas Sandell. (C)
För självcentrerat, men med några bra inredningstips: gruppera alltid saker istället för att sprida ut de med jämna mellanrum, använd inte fler än tre material och om möjligt ställ ut möbler från väggen.
Behavioral grooves. Brian Ahearn: influencing people ethically. (B-)
Genom att se till vad folk vill kan vi hjälpa de att ta bättre beslut, snarare än att påverka de i den riktning som är bäst för oss.